Tajlandia: Partia zwolenników byłego premiera zwycięża w wyborach

[2007-12-25 00:28:16]

23 grudnia w Tajlandii odbyły się wybory parlamentarne. Zwyciężyła w nich centroprawicowa Partia Władzy Ludu (Palang Prachachon) popierająca obalonego przez wojskowy zamach stanu byłego premiera Thaksina Shinawatrę. Ugrupowanie zdobyło 40,3 proc. głosów i 224 miejsca w parlamencie (Rathasapha).

Główny rywal konserwatystów, centrolewicowa Partia Demokratyczna (Phak Prachathipat) otrzymała 39,1 proc. głosów i 165 mandatów. Do parlamentu dostały się jeszcze konserwatywna Partia Narodu Tajskiego (Phak Chat Thai) - 4,4 proc. i 42 miejsca, centrowe ugrupowanie Dla Ojczyzny (Pua Paendin) - 5,7 proc. i 25 miejsc, Tajska Narodowa Partia Rozwoju (Ruam Jai Thai Chat Pattana) - 2,7 proc. i 12 miejsc, Neutralna Partia Demokratyczna (Phak Matchima Thippathai) - 1,5 proc. i 7 miejsc oraz Rojalistyczna Partia Ludowa (Phracharaj) - 1,8 proc. i 5 miejsc. Pozostałe partie które nie dostały się do parlamentu zdobyły łącznie 2,5 proc. głosów.

Decyzją Rady Bezpieczeństwa Narodowego (Khana Montri Khwam Mankhong Haeng Chat), wojskowej junty sprawującej władzę w Tajlandii, z udziału w wyborach wykluczono największą partię w kraju, populistyczne ugrupowanie Tajowie Kochają Tajlandię (Thai Rak Thai).

Szymon Martys

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30

25 lutego:

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1968 - Żołnierze południowokoreańscy dokonali masakry 135 osób w wietnamskiej wiosce Ha My, po czym pochowali ofiary w masowym grobie.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.