Tajlandia: Partia zwolenników byłego premiera zwycięża w wyborach

[2007-12-25 00:28:16]

23 grudnia w Tajlandii odbyły się wybory parlamentarne. Zwyciężyła w nich centroprawicowa Partia Władzy Ludu (Palang Prachachon) popierająca obalonego przez wojskowy zamach stanu byłego premiera Thaksina Shinawatrę. Ugrupowanie zdobyło 40,3 proc. głosów i 224 miejsca w parlamencie (Rathasapha).

Główny rywal konserwatystów, centrolewicowa Partia Demokratyczna (Phak Prachathipat) otrzymała 39,1 proc. głosów i 165 mandatów. Do parlamentu dostały się jeszcze konserwatywna Partia Narodu Tajskiego (Phak Chat Thai) - 4,4 proc. i 42 miejsca, centrowe ugrupowanie Dla Ojczyzny (Pua Paendin) - 5,7 proc. i 25 miejsc, Tajska Narodowa Partia Rozwoju (Ruam Jai Thai Chat Pattana) - 2,7 proc. i 12 miejsc, Neutralna Partia Demokratyczna (Phak Matchima Thippathai) - 1,5 proc. i 7 miejsc oraz Rojalistyczna Partia Ludowa (Phracharaj) - 1,8 proc. i 5 miejsc. Pozostałe partie które nie dostały się do parlamentu zdobyły łącznie 2,5 proc. głosów.

Decyzją Rady Bezpieczeństwa Narodowego (Khana Montri Khwam Mankhong Haeng Chat), wojskowej junty sprawującej władzę w Tajlandii, z udziału w wyborach wykluczono największą partię w kraju, populistyczne ugrupowanie Tajowie Kochają Tajlandię (Thai Rak Thai).

Szymon Martys

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).