Kenia: Raila Odinga prezydentem

[2007-12-29 18:03:11]

Wstępne wyniki wyborów prezydenckich które odbyły się 27 grudnia w Kenii przewidują, że zwyciężył w nich Raila Amollo Odinga popierany przez lewicowy Pomarańczowy Ruch Demokratyczny (Orange Democratic Movement). Według rezultatów z 1/3 lokali wyborczych zdobył on blisko 47,5 proc. głosów. Jego główny rywal - Mwai Kibaki z centrowej Partii Jedności Narodowej (Party of National Unity) miał zdobyć 44,3 proc. głosów.

W wyborach startowali również Kalonzo Musyoka z Pomarańczowej Koalicji Demokratycznej-Kenia (Orange Democratic Movement-Kenya), Kenneth Matiba z Saba Saba Asili, Joseph Ngacha Karani z Kenijskiego Kartelu Patriotycznego (Kenya Patriotic Trust), Nixon Jeremiah Kukubo z Republikańskiej Partii Kenii (Republican Party of Kenya), Pius Muiru z lewicowej Kenijskiej Partii Ludowej (Kenya Peoples’ Party), David Waweru Ng’ethe z Chama Cha Umma oraz Nazlin Omar z Robotniczej Partii Kongresu (Workers Congress Party).

Tego samego dnia odbyły się także wybory parlamentarne i samorządowe. Rządząca Partia Jedności Narodowej także tam odniosła porażkę. Do parlamentu nie dostali się m.in. wiceprezydent Moody Awori oraz dziesięciu ministrów rządu Kibakiego (m.in. spraw zagranicznych, obrony, rolnictwa, informacji i środowiska).

Raila Odinga urodził się w 1945 w Maseno w prowincji Nyanza. W 1965 rozpoczął naukę na Uniwersytecie Technicznym w Magdeburgu w ówczesnej NRD. W 1970 otrzymał dyplom inżyniera. Po powrocie do Kenii, pracował jako wykładowca na Uniwersytecie w Nairobi. W 1975 został wicedyrektorem Kenijskiego Biura Standaryzacji.

W latach osiemdziesiątych, w czasach autorytarnych rządów prezydenta Daniela Arapa Moi, Raila był kilkakrotnie aresztowany i poddawany torturom, później przebywał na emigracji w Norwegii. Po powrocie do Kenii razem z obecnym prezydentem walczył o demokratyzację. Wspólnie stworzyli Ruch Tęczowy (Rainbow Movement), lecz później ich drogi się rozeszły.

Szymon Martys

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

17 maja:

1936 - Obradujący we Lwowie Kongres Pracowników Kultury w Obronie Pokoju przyjął rezolucję potępiającą faszyzm.

1937 - W Hiszpanii utworzono lewicowy rząd Lopeza Negrina.

1942 - W Warszawie ukazał się pierwszy numer pisma "Robotnik", dwutygodnika politycznego Polskich Socjalistów.

1944 - W obozie koncentracyjnym Ravensbrück zmarła Milena Jesenská, czeska dziennikarka, pisarka i tłumaczka.

1987 - Zmarł Gunnar Myrdal, ekonomista, polityk i socjolog szwedzki, laureat Nagrody Nobla z ekonomii 1974.

1990 - Światowa Organizacja Zdrowia usunęła homoseksualizm z listy chorób i zaburzeń.

2010 - Portugalia stała się 8. krajem na świecie, który zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - 44 funkcjonariuszy policji zginęło w zasadzce naksalitów (maoistycznej partyzantki ludowej) w dystrykcie Dantewada w indyjskim stanie Chhattisgarh.

2012 - We Francji utworzono centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta (PS).

2016 - Christian Kern (SPÖ) został kanclerzem Austrii.