Pierwsza rocznica śmierci Saddama Husajna

[2007-12-31 01:45:56]

30 grudnia minął rok od śmierci Saddama Husajna.

Były iracki dyktator został uznany winnym doprowadzenia do masakry 148 szyitów, zgładzonych w odwecie za nieudany zamach na życie Saddama w 1982 roku w miejscowości Dudżail i skazany na śmierć uchwałą Trybunału, który obradował 5 listopada. Wyrok wykonano o świcie, 30 grudnia w irackiej bazie wojskowej w jednej z dzielnic Bagdadu.

Obchody upamiętniające śmierć Husajna miały skromny charakter. Zwolennicy Saddama zgromadzili się przy grobie dyktatora, w jego rodzinnej wsi Audży, koło Tikritu, aby złożyć kwiaty. Na ceremonii nie pojawił się żaden polityk reprezentujący okoliczną społeczność sunnicką.

Władze Iraku postanowiły przeciwdziałać ewentualnym atakom ze strony zwolenników Saddama, rozmieszczając irackie siły bezpieczeństwa na terenach dawniej wiernych byłemu dyktatorowi. Wzmocniono kontrole i patrole wojskowe, a w samych Tikricie i Audży wprowadzono godzinę policyjną.

Dawid Dobrowolski

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.