Pierwsza rocznica śmierci Saddama Husajna

[2007-12-31 01:45:56]

30 grudnia minął rok od śmierci Saddama Husajna.

Były iracki dyktator został uznany winnym doprowadzenia do masakry 148 szyitów, zgładzonych w odwecie za nieudany zamach na życie Saddama w 1982 roku w miejscowości Dudżail i skazany na śmierć uchwałą Trybunału, który obradował 5 listopada. Wyrok wykonano o świcie, 30 grudnia w irackiej bazie wojskowej w jednej z dzielnic Bagdadu.

Obchody upamiętniające śmierć Husajna miały skromny charakter. Zwolennicy Saddama zgromadzili się przy grobie dyktatora, w jego rodzinnej wsi Audży, koło Tikritu, aby złożyć kwiaty. Na ceremonii nie pojawił się żaden polityk reprezentujący okoliczną społeczność sunnicką.

Władze Iraku postanowiły przeciwdziałać ewentualnym atakom ze strony zwolenników Saddama, rozmieszczając irackie siły bezpieczeństwa na terenach dawniej wiernych byłemu dyktatorowi. Wzmocniono kontrole i patrole wojskowe, a w samych Tikricie i Audży wprowadzono godzinę policyjną.

Dawid Dobrowolski

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 października:

1794 - Insurekcja kościuszkowska: po odezwie Berka Joselewicza W Warszawie powstał żydowski pułk do obrony miasta.

1909 - Urodził się Henryk Wachowicz, łódzki działacz socjalistyczny. W 1946 jedyny niekomunistyczny wiceminister Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego, potem poseł na Sejm Ustawodawczy.

1918 - Pogotowie Bojowe PPS dokonało w Warszawie skutecznego zamachu na szefa niemieckiej policji politycznej Ericha von Schultzego.

1931 - W Hiszpanii kobiety otrzymały prawa wyborcze.

1936 - Hiszpańska wojna domowa: Rozpoczęła się bitwa o Madryt.

1938 - Wojska hitlerowskie wkroczyły do Czechosłowacji i zajęły tzw. Kraj Sudecki.

1949 - Proklamowanie Chińskiej Republiki Ludowej (ChRL).

1949 - W Warszawie otwarto dla ruchu odbudowaną po zniszczeniach wojennych ulicę Nowy Świat.

1978 - Na emigracji w Londynie zmarł Adam Ciołkosz, jeden z przywódców PPS.

1985 - Izraelskie lotnictwo zaatakowało siedzibę Organizacji Wyzwolenia Palestyny w Tunezji. Zbombardowana została osada Hammam asz-Szatt. Zginęło ok. 100 osób.

1989 - W Danii, jako pierwszym kraju na świecie, wprowadzono możliwość zawierania jednopłciowych związków partnerskich.

2006 - Wybory parlamentarne w Austrii wygrali socjaldemokraci z SPÖ, zdobywając 35,3%. Zieloni zajęli 3. miejsce z ponad 11% głosów.

2012 - Zmarł Eric Hobsbawm, wybitny brytyjski historyk marksistowski, członek Brytyjskiej Partii Komunistycznej.