Pierwsza rocznica śmierci Saddama Husajna

[2007-12-31 01:45:56]

30 grudnia minął rok od śmierci Saddama Husajna.

Były iracki dyktator został uznany winnym doprowadzenia do masakry 148 szyitów, zgładzonych w odwecie za nieudany zamach na życie Saddama w 1982 roku w miejscowości Dudżail i skazany na śmierć uchwałą Trybunału, który obradował 5 listopada. Wyrok wykonano o świcie, 30 grudnia w irackiej bazie wojskowej w jednej z dzielnic Bagdadu.

Obchody upamiętniające śmierć Husajna miały skromny charakter. Zwolennicy Saddama zgromadzili się przy grobie dyktatora, w jego rodzinnej wsi Audży, koło Tikritu, aby złożyć kwiaty. Na ceremonii nie pojawił się żaden polityk reprezentujący okoliczną społeczność sunnicką.

Władze Iraku postanowiły przeciwdziałać ewentualnym atakom ze strony zwolenników Saddama, rozmieszczając irackie siły bezpieczeństwa na terenach dawniej wiernych byłemu dyktatorowi. Wzmocniono kontrole i patrole wojskowe, a w samych Tikricie i Audży wprowadzono godzinę policyjną.

Dawid Dobrowolski

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

17 maja:

1936 - Obradujący we Lwowie Kongres Pracowników Kultury w Obronie Pokoju przyjął rezolucję potępiającą faszyzm.

1937 - W Hiszpanii utworzono lewicowy rząd Lopeza Negrina.

1942 - W Warszawie ukazał się pierwszy numer pisma "Robotnik", dwutygodnika politycznego Polskich Socjalistów.

1944 - W obozie koncentracyjnym Ravensbrück zmarła Milena Jesenská, czeska dziennikarka, pisarka i tłumaczka.

1987 - Zmarł Gunnar Myrdal, ekonomista, polityk i socjolog szwedzki, laureat Nagrody Nobla z ekonomii 1974.

1990 - Światowa Organizacja Zdrowia usunęła homoseksualizm z listy chorób i zaburzeń.

2010 - Portugalia stała się 8. krajem na świecie, który zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - 44 funkcjonariuszy policji zginęło w zasadzce naksalitów (maoistycznej partyzantki ludowej) w dystrykcie Dantewada w indyjskim stanie Chhattisgarh.

2012 - We Francji utworzono centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta (PS).

2016 - Christian Kern (SPÖ) został kanclerzem Austrii.