Fred Thompson wycofał się z wyborów prezydenckich

[2008-01-22 21:31:33]

Były senator Fred Thompson z Tennessee wycofał się z ubiegania o nominację prezydencką z ramienia Partii Republikańskiej na skutek kiepskich wyników, odniesionych w dotychczasowych prawyborach.

Jednocześnie uchylił się od udzielenia poparcia jednemu z byłych rywali.

65-letni Thompson zasłynął po raz pierwszy jako doradca prawny mniejszości republikańskiej w senackiej komisji śledczej ds. Afery Watergate. Następnie został prominentnym adwokatem prywatnym.

Kariera prawnicza zawiodła go prosto do kariery aktorskiej, z której pozostaje głównie znany. Po zagraniu samego siebie w filmie "Marie" (1985), opowiadającym o skandalu, jaki wywołały udzielane przez gubernatora Tennessee Raya Blantona liczne ułaskawienia za łapówki (Thompson reprezentował pozew przeciwko niemu). Następnie otrzymywał różne role drugoplanowe, głównie przedstawicieli rządowych i wojskowych w takich filmach, jak "Polowanie na Czerwony Październik" czy "Szklana pułapka 2". Prócz tego był jednym z czołowych lobbystów w Waszyngtonie.

W 1994 roku został wybrany w przedterminowych wyborach do Senatu na miejsce zajmowane przez Ala Gore'a, który zrezygnował aby zostać wiceprezydentem. Wybrany na pełną sześcioletnią kadencję w 1996 roku, Thompson pełnił w latach 1997-2001 pełnił funkcję przewodniczącego senackiej komisji kontroli rządowej. W tym czasie Thompson nie zasłynął niczym szczególnym.

Po odejściu w 2003 roku powrócił do pracy w filmie, grając główną rolę w serialu "Prawo i porządek" ("Law and Order").

Na skutek oddolnej kampanii zwolenników zgłosił swoją kandydaturę w prawyborach prezydenckich Partii Republikańskiej, przedstawiając się jako "prawdziwy konserwatysta" i porównując się do Ronalda Reagana.

Mimo początkowego poparcia (sondaże dawały mu drugie miejsce), jego kandydaturę podkopały m.in. umiarkowane poglądy reprezentowane podczas zasiadania w Senacie (m.in. prawo do przerywania ciąży, sprzeciw wobec impeachmentu prezydenta Billa Clintona), co odsunęło od niego właśnie konserwatywnych wyborców. Często przypominano, iż Thompson, jeszcze jako lobbysta, działał na rzecz m.in. grup popierających prawo do przerywania ciąży.

Thompson, przedstawiany często przez zwolenników jako "ekspert od spraw międzynarodowych" ośmieszył się podczas ostatniej debaty, kiedy zaczął wygłaszać poglądy na temat "obecnych stosunków Chin i Związku Radzieckiego".

Krzysztof Pacyński

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

26 sierpnia:

1789 - Francja: Ogłoszono Deklarację Praw Człowieka i Obywatela.

1883 - W Tarnopolu urodził się Kazimierz Pużak, wybitny działacz PPS.

1913 - Początek wielkiego strajku dublińskich tramwajarzy pod przywództwem Jima Larkina.

1920 - USA: Kobiety otrzymały prawa wyborcze.

1923 - Ukazał się 1. numer tygodnika "Życie Robotnicze", oficjalnego organu prasowego radomskiej PPS

1930 - Powstała Komunistyczna Partia Filipin.

1940 - Gestapo aresztowało Stanisława Dubois, który stał wówczas na czele socjalistycznej organizacji konspiracyjnej Barykada Wolności.

1941 - Urodziła się Barbara Ehrenreich, amerykańska dziennikarka, pisarka, aktywistka polityczna, feministka.

1944 - Bułgarska Partia Komunistyczna rozpoczęła zbrojne powstanie przeciwko proniemieckiemu rządowi.

1944 - Podczas Powstania Warszawskiego w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza zginęło 5 członków sztabu Armii Ludowej.

2004 - Sąd Najwyższy Chile podtrzymał decyzję o odebraniu immunitetu senatorskiego gen. A. Pinochetowi.

2005 - W pożarze paryskiego wieżowca zamieszkanego przez afrykańskich emigrantów zginęło 17 osób, w tym 14 dzieci.