Fred Thompson wycofał się z wyborów prezydenckich

[2008-01-22 21:31:33]

Były senator Fred Thompson z Tennessee wycofał się z ubiegania o nominację prezydencką z ramienia Partii Republikańskiej na skutek kiepskich wyników, odniesionych w dotychczasowych prawyborach.

Jednocześnie uchylił się od udzielenia poparcia jednemu z byłych rywali.

65-letni Thompson zasłynął po raz pierwszy jako doradca prawny mniejszości republikańskiej w senackiej komisji śledczej ds. Afery Watergate. Następnie został prominentnym adwokatem prywatnym.

Kariera prawnicza zawiodła go prosto do kariery aktorskiej, z której pozostaje głównie znany. Po zagraniu samego siebie w filmie "Marie" (1985), opowiadającym o skandalu, jaki wywołały udzielane przez gubernatora Tennessee Raya Blantona liczne ułaskawienia za łapówki (Thompson reprezentował pozew przeciwko niemu). Następnie otrzymywał różne role drugoplanowe, głównie przedstawicieli rządowych i wojskowych w takich filmach, jak "Polowanie na Czerwony Październik" czy "Szklana pułapka 2". Prócz tego był jednym z czołowych lobbystów w Waszyngtonie.

W 1994 roku został wybrany w przedterminowych wyborach do Senatu na miejsce zajmowane przez Ala Gore'a, który zrezygnował aby zostać wiceprezydentem. Wybrany na pełną sześcioletnią kadencję w 1996 roku, Thompson pełnił w latach 1997-2001 pełnił funkcję przewodniczącego senackiej komisji kontroli rządowej. W tym czasie Thompson nie zasłynął niczym szczególnym.

Po odejściu w 2003 roku powrócił do pracy w filmie, grając główną rolę w serialu "Prawo i porządek" ("Law and Order").

Na skutek oddolnej kampanii zwolenników zgłosił swoją kandydaturę w prawyborach prezydenckich Partii Republikańskiej, przedstawiając się jako "prawdziwy konserwatysta" i porównując się do Ronalda Reagana.

Mimo początkowego poparcia (sondaże dawały mu drugie miejsce), jego kandydaturę podkopały m.in. umiarkowane poglądy reprezentowane podczas zasiadania w Senacie (m.in. prawo do przerywania ciąży, sprzeciw wobec impeachmentu prezydenta Billa Clintona), co odsunęło od niego właśnie konserwatywnych wyborców. Często przypominano, iż Thompson, jeszcze jako lobbysta, działał na rzecz m.in. grup popierających prawo do przerywania ciąży.

Thompson, przedstawiany często przez zwolenników jako "ekspert od spraw międzynarodowych" ośmieszył się podczas ostatniej debaty, kiedy zaczął wygłaszać poglądy na temat "obecnych stosunków Chin i Związku Radzieckiego".

Krzysztof Pacyński

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1819 - Simón Bolívar proklamował Republikę Kolumbii.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1940 - Urodził się Tabaré Vazquez, urugwajski polityk centrolewicowy, lekarz, były prezydent Urugwaju.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2015 - Carlos Agostinho do Rosário z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.