Strasburg: Przeciwko dyskryminacji adopcyjnej

[2008-01-23 13:28:16]

Nieprawdą jest, że geje i lesbijki nie mogą w Polsce adoptować dzieci. Mogą to zrobić ukrywając swoją orientację, zwłaszcza gdy żyją w związkach małżeńskich z nią niezgodnych. Nie mogą natomiast adoptować dziecka jeśli orientacji nie ukrywają. Nie tylko w tym przypadku wynagradzane jest kłamstwo jako najlepsza atmosfera wychowawcza. Rodzice dający wzór trudnego oporu przed dyskryminującymi normami społecznymi na ogół uważani są za gorszych od tych, którzy krzywdzą dzieci za parawanem przestrzegania obowiązujących konserwatywnych wartości lub wręcz w ich imię.

Katarzyna Szumlewicz

Europejski Trybunał Praw Człowieka uznał, że Francja dyskryminowała lesbijkę. 46-letniej przedszkolance ze wschodniej Francji, która od 1990 roku mieszka z inną kobietą, sąd niższej instancji w 1998 roku odmówił prawa do adopcji dziecka. Wyroku nie zmieniły odwołania do sądów wyższych instancji, łącznie z najwyższym sądem apelacyjnym. Sędziowie uzasadniali swoje orzeczenie "stylem życia" kobiety.

Trybunał w Strasburgu uznał, że orientacja seksualna była głównym powodem odrzucenia wniosku adopcyjnego, co wedle jego zasad jest niedopuszczalne. Wedle orzeczenia Trybunału, prawa do adopcji można pozbawić tylko w przypadku szczególnie poważnych i przekonujących problemów związanych z prywatnym życiem potencjalnego rodzica; orientacja seksualna nie może być przeszkodą. Francuskie władze zostały zobowiązane do wypłacenia odszkodowania w wysokości 10 tysięcy euro oraz pokrycia kosztów sądowych, a także do zapobiegania podobnym dyskryminacjom w przyszłości.

To kamień milowy. Ta decyzja zamyka administracjom poszczególnych państw możliwość odmowy adopcji dzieci przez osoby homoseksualne, a w wielu krajach się to zdarzało - mówi Robert Biedroń, szef Kampanii przeciw Homofobii.

Gdyby podobny wyrok dotyczył Polski, to my i tak się na adopcję dziecka przez homoseksualistę nie zgodzimy - ripostuje wicemarszałek Sejmu Stefan Niesiołowski. Trybunał może sobie wyrok wydać, ale i tak nie będzie on w Polsce wykonany. Będziemy się bronić, bo to jest nie do pomyślenia, aby homoseksualista adoptował dziecko.

Z sondaży wynika, że około 90 proc. Polaków jest przeciwnych adopcji dzieci przez pary homoseksualne.

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.