Strasburg: Przeciwko dyskryminacji adopcyjnej

[2008-01-23 13:28:16]

Europejski Trybunał Praw Człowieka uznał, że Francja dyskryminowała lesbijkę. 46-letniej przedszkolance ze wschodniej Francji, która od 1990 roku mieszka z inną kobietą, sąd niższej instancji w 1998 roku odmówił prawa do adopcji dziecka. Wyroku nie zmieniły odwołania do sądów wyższych instancji, łącznie z najwyższym sądem apelacyjnym. Sędziowie uzasadniali swoje orzeczenie "stylem życia" kobiety.

Trybunał w Strasburgu uznał, że orientacja seksualna była głównym powodem odrzucenia wniosku adopcyjnego, co wedle jego zasad jest niedopuszczalne. Wedle orzeczenia Trybunału, prawa do adopcji można pozbawić tylko w przypadku szczególnie poważnych i przekonujących problemów związanych z prywatnym życiem potencjalnego rodzica; orientacja seksualna nie może być przeszkodą. Francuskie władze zostały zobowiązane do wypłacenia odszkodowania w wysokości 10 tysięcy euro oraz pokrycia kosztów sądowych, a także do zapobiegania podobnym dyskryminacjom w przyszłości.

To kamień milowy. Ta decyzja zamyka administracjom poszczególnych państw możliwość odmowy adopcji dzieci przez osoby homoseksualne, a w wielu krajach się to zdarzało - mówi Robert Biedroń, szef Kampanii przeciw Homofobii.

Gdyby podobny wyrok dotyczył Polski, to my i tak się na adopcję dziecka przez homoseksualistę nie zgodzimy - ripostuje wicemarszałek Sejmu Stefan Niesiołowski. Trybunał może sobie wyrok wydać, ale i tak nie będzie on w Polsce wykonany. Będziemy się bronić, bo to jest nie do pomyślenia, aby homoseksualista adoptował dziecko.

Z sondaży wynika, że około 90 proc. Polaków jest przeciwnych adopcji dzieci przez pary homoseksualne.

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.