Koniec strajku w "Budryku" - komentarze

[2008-02-02 12:58:20]

Zakończył się strajk w "Budryku". Budził on wiele emocji w środowiskach związkowych. Nie inaczej jest z porozumieniem zawartym pomiędzy komitetem strajkowym, a Jastrzębską Spółką Węglową.

Zdaniem szefa "Sierpnia 80" Bogusława Ziętka strajk zakończył się pełnym sukcesem protestujących. Dla Ziętka jest to tym większy sukces gdyż walka strajkowa toczyła się przy nieprzychylnym nastawieniu mediów i innych organizacji związkowych.

Na mocy porozumienia górnik ścianowy powinien na początku lutego w ramach wyrównania za 2007 rok otrzymać ok. 2200 zł brutto, czyli 1500 zł netto, oraz podwyżkę wynagrodzenia - w 2008 na poziomie ok. 10 proc. - to wskaźnik wzrostu wynagrodzeń w całej spółce. Jednocześnie do 2010 roku ma zakończyć się proces wyrównywania płac w spółce. Pierwotnie spółka planowała zakończyć standaryzację wynagrodzeń do końca 2011 roku.

Inaczej wyniki strajku ocenia Sławomir Łukaszewicz, szef działającego na "Budryku" Związku Zawodowego Pracowników Mechanicznej Obróbki Węgla "Obróbka". Jego zdaniem strajk był niepotrzebny, gdyż zasadniczo wszystkie postulaty załogi byłyby spełnione, gdyby w referendum ws. włączenia w skład JSW górnicy zagłosowali pozytywnie. Na skutek agitacji "Sierpnia" 80" i "Kadry" tak się nie stało. Mówili zagłosujcie "przeciw", a pieniądze i tak będą. Gdy okazało się, że zagłosowali górnicy "przeciw" a pieniędzy na podwyżki nie ma to zaczął się problem. Wtedy podjęto decyzję o strajku, którego można było uniknąć – stwierdził Łukaszewicz. Jako związkowiec uważam, że groźba strajku zazwyczaj jest bardziej skuteczna od samego strajku – dodaje. Jego zdaniem oprócz kwestii płacowych jedną z przyczyn strajku była walka związków zawodowych o rząd dusz na kopalni.

Porozumienie pozytywnie oceniają również członkowie "Kadry" i "Jedności Pracowników Budryka". Stanowisko zbliżone do Łukaszewicza prezentują przedstawiciele Związku Zawodowego Górników i "Solidarności".

W piątek kopalnia "Budryk" wznowiła pracę.

Bartosz Machalica

Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.