Rekordowe bezrobocie

[2003-02-21 20:26:06]

Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, styczeń przyniósł rekordowy skok bezrobocia. Na koniec miesiąca wskaźnik wyniósł 18,7 procent - co oznacza wzrost o ponad 100 tysięcy liczby osób bez pracy.

Wskaźnik jest o 0,6 procent wyższy niż miesiąc wcześniej. To rekordowy miesięczny wzrost bezrobocia w całym okresie transformacji polskiej gospodarki. Liczba bezrobotnych zarejestrowanych w urzędach pracy przekroczyła 3,32 mln osób.

Według prezesa GUS Janusza Witkowskiego, na liczbę bezrobotnych mały wpływ mają rządowe programy przeciwdziałania bezrobociu. Jak wyliczono, objęły one w sumie 11 tysięcy ludzi.

Nawet tam gdzie bezrobocie jest najniższe, już przekracza ono 14 procent - tak jest w województwach mazowieckim i małopolskim. Niemal 30-procentowy odsetek ludzi bez zajęcia jest w województwach warmińsko-mazurskim i zachodniopomorskim. Według prezesa GUS, w polskiej gospodarce nie powstają nowe miejsca pracy, stąd każda likwidacja istniejących przekłada się na wzrost bezrobocia.

Waldemar Chamala

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.