USA: Republikański senator wiceprezydentem Obamy?

[2008-06-20 23:50:16]

Republikański senator Chuck Hagel z Nebraski publicznie oświadczył, iż przyjąłby ofertę kandydowania na wiceprezydenta od Baracka Obamy, gdyby taka padła.

Hagel był już wcześniej, w 2004 roku, uważany za potencjalnego partnera demokratycznego nominata, w tamtym wypadku Johna Kerry'ego.

Senator uchodzi za polityka o zdecydowanie konserwatywnych poglądach politycznych, zwłaszcza w kwestiach polityki społecznej i gospodarczej. Zarazem jednak jest czołowym oponentem polityki administracji Georg`a Busha ws. wojny w Iraku. Głosował co prawda za autoryzowaniem przez Kongres inwazji w listopadzie 2008 roku (jak wszyscy inni republikańscy senatorowie poza Lincolnem Chaffe'em), ale szybko stał się jej surowym krytykiem. Jako pierwszy republikanin w Senacie wezwał do wycofania wojsk.

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

17 maja:

1936 - Obradujący we Lwowie Kongres Pracowników Kultury w Obronie Pokoju przyjął rezolucję potępiającą faszyzm.

1937 - W Hiszpanii utworzono lewicowy rząd Lopeza Negrina.

1942 - W Warszawie ukazał się pierwszy numer pisma "Robotnik", dwutygodnika politycznego Polskich Socjalistów.

1944 - W obozie koncentracyjnym Ravensbrück zmarła Milena Jesenská, czeska dziennikarka, pisarka i tłumaczka.

1987 - Zmarł Gunnar Myrdal, ekonomista, polityk i socjolog szwedzki, laureat Nagrody Nobla z ekonomii 1974.

1990 - Światowa Organizacja Zdrowia usunęła homoseksualizm z listy chorób i zaburzeń.

2010 - Portugalia stała się 8. krajem na świecie, który zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - 44 funkcjonariuszy policji zginęło w zasadzce naksalitów (maoistycznej partyzantki ludowej) w dystrykcie Dantewada w indyjskim stanie Chhattisgarh.

2012 - We Francji utworzono centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta (PS).

2016 - Christian Kern (SPÖ) został kanclerzem Austrii.