USA: Republikański senator wiceprezydentem Obamy?

[2008-06-20 23:50:16]

Republikański senator Chuck Hagel z Nebraski publicznie oświadczył, iż przyjąłby ofertę kandydowania na wiceprezydenta od Baracka Obamy, gdyby taka padła.

Hagel był już wcześniej, w 2004 roku, uważany za potencjalnego partnera demokratycznego nominata, w tamtym wypadku Johna Kerry'ego.

Senator uchodzi za polityka o zdecydowanie konserwatywnych poglądach politycznych, zwłaszcza w kwestiach polityki społecznej i gospodarczej. Zarazem jednak jest czołowym oponentem polityki administracji Georg`a Busha ws. wojny w Iraku. Głosował co prawda za autoryzowaniem przez Kongres inwazji w listopadzie 2008 roku (jak wszyscy inni republikańscy senatorowie poza Lincolnem Chaffe'em), ale szybko stał się jej surowym krytykiem. Jako pierwszy republikanin w Senacie wezwał do wycofania wojsk.

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.