Marksizm w Londynie

[2008-07-03 18:18:38]

W Londynie rozpoczęła się konferencja Marxism 2008, będąca corocznym festiwalem politycznym organizowanym przez Socjalistyczną Partię Robotniczą(SWP), największą organizację rewolucyjną w Wielkiej Brytanii. W kilku hallach uniwersytetu londyńskiego w ciągu pięciu dni odbędzie się 200 spotkań i wykładów a dodatkowo pokazy kina zaangażowanego, koncerty muzyczne i inne wydarzenia kulturalne.

Wśród mówców będą między innymi: David Hilliard - jeden z liderów amerykańskiej Partii Czarnych Panter, ikona oporu wobec rasistowskiego, policyjnego systemu w USA w latach sześćdziesiątych, Lindsey German, jedna z liderek masowego ruchu antywojennego w Wielkiej Brytanii, Tariq Ali, jeden z liderów ruchu przeciwko wojnie w Wietnamie a obecnie historyk, dziennikarz, filmowiec, redaktor międzynarodowego pisma lewicowego "New Left Review", autor książek o współczesnej polityce, Howard Zinn, historyk, pisarz, dziennikarz, działacz, autor głośnej pracy "Ludowa Historia Stanów Zjednoczonych", w której zwykli ludzie są w centrum historii. Zinn był zaangażowany w wiele walk społecznych, w tym w walki pracownicze lat 30 - tych, wczesny ruch praw obywatelskich i ruch antywojenny w latach wojny w Wietnamie. Nick Davies z "Guardiana", uznany za najlepszego dziennikarza roku i najlepszego reportera roku za swoje artykuły o przestępczości i wykluczeniu społecznym, będzie mówił o roli massmediów w kreowaniu świadomości społecznej. Temu tematowi poświęcona jest jego ostatnia książka. Inny publicysta "Guardiana", który będzie mówcą na Marksizmie, to Gary Younge, zajmujący się problemami imperializmu, rasizmu i klas społecznych. Wśród innych mówców będą takie postaci jak Tony Benn, legendarny lewicowy poseł Partii Pracy, obecnie jeden z głównych działaczy Koalicji "Stop Wojnie", Jeremy Corbyn, poseł Partii Pracy i publicysta dziennika "Morning Star", Moufid Cotaiche z Libańskiej Partii Komunistycznej, a także Jeremy Dear sekretarz generalny Krajowego Związku Dziennikarzy (NUJ), Billy Hayes, sekretarz generalny Związku Pracowników Komunikacji (CWU), Mark Serwotka, lider brytyjskiego związku zawodowego PCS, Hassan Jumaa, iracki związkowiec, Alex Kenny z Krajowego Związku Nauczycieli(NUT), Alain Krivine czołowy działacz Rewolucyjnej Ligi Komunistycznej (LCR) z Francji i jeden z przywódców ruchu studenckiego 1968 roku, Sami Ramadani z Irackich Demokratów Przeciwko Wojnie, Janine Wissler, posłanka do niemieckiego Bundestagu z ramienia Die Linke a także wielu działaczy, dziennikarzy, pisarzy, artystów i naukowców z takich krajów jak Izrael, Tajlandia, Palestyna, USA, Liban, Afryka Południowa, Zimbabwe i innych.

Impreza potrwa do poniedziałku i zakończy się koncertem Cultures of Resistance

Bartłomiej Zindulski

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

6 października:

1887 - W La Chaux-de-Fonds w Szwajcarii urodził się Le Corbusier (właściwie Charles-Édouard Jeanneret-Gris), wybitny architekt, czołowy przedstawiciel modernistycznego stylu międzynarodowego.

1935 - Urodził się Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

1945 - Urodził się Luiz Inácio Lula da Silva, polityk brazylijski. Związkowiec i działacz Partii Pracujących. W latach 2003-2010 prezydent Brazylii.

1946 - Zmarł Per Albin Hansson, polityk szwedzki, przywódca Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier kilku rządów w latach 1932-46.

1948 - Urodził się Gerry Adams, północnoirlandzki polityk, lider Sinn Fein.

1970 - W Warszawie zmarł związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1998 - Hugo Chavez został wybrany na stanowisko prezydenta Wenezueli.

2009 - Jorgos Papandreu (PASOK) został premierem Grecji.

2009 - Jorgos Papandreu został premierem Grecji.

2019 - Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne w Portugalii.