Marksizm w Londynie

[2008-07-03 18:18:38]

W Londynie rozpoczęła się konferencja Marxism 2008, będąca corocznym festiwalem politycznym organizowanym przez Socjalistyczną Partię Robotniczą(SWP), największą organizację rewolucyjną w Wielkiej Brytanii. W kilku hallach uniwersytetu londyńskiego w ciągu pięciu dni odbędzie się 200 spotkań i wykładów a dodatkowo pokazy kina zaangażowanego, koncerty muzyczne i inne wydarzenia kulturalne.

Wśród mówców będą między innymi: David Hilliard - jeden z liderów amerykańskiej Partii Czarnych Panter, ikona oporu wobec rasistowskiego, policyjnego systemu w USA w latach sześćdziesiątych, Lindsey German, jedna z liderek masowego ruchu antywojennego w Wielkiej Brytanii, Tariq Ali, jeden z liderów ruchu przeciwko wojnie w Wietnamie a obecnie historyk, dziennikarz, filmowiec, redaktor międzynarodowego pisma lewicowego "New Left Review", autor książek o współczesnej polityce, Howard Zinn, historyk, pisarz, dziennikarz, działacz, autor głośnej pracy "Ludowa Historia Stanów Zjednoczonych", w której zwykli ludzie są w centrum historii. Zinn był zaangażowany w wiele walk społecznych, w tym w walki pracownicze lat 30 - tych, wczesny ruch praw obywatelskich i ruch antywojenny w latach wojny w Wietnamie. Nick Davies z "Guardiana", uznany za najlepszego dziennikarza roku i najlepszego reportera roku za swoje artykuły o przestępczości i wykluczeniu społecznym, będzie mówił o roli massmediów w kreowaniu świadomości społecznej. Temu tematowi poświęcona jest jego ostatnia książka. Inny publicysta "Guardiana", który będzie mówcą na Marksizmie, to Gary Younge, zajmujący się problemami imperializmu, rasizmu i klas społecznych. Wśród innych mówców będą takie postaci jak Tony Benn, legendarny lewicowy poseł Partii Pracy, obecnie jeden z głównych działaczy Koalicji "Stop Wojnie", Jeremy Corbyn, poseł Partii Pracy i publicysta dziennika "Morning Star", Moufid Cotaiche z Libańskiej Partii Komunistycznej, a także Jeremy Dear sekretarz generalny Krajowego Związku Dziennikarzy (NUJ), Billy Hayes, sekretarz generalny Związku Pracowników Komunikacji (CWU), Mark Serwotka, lider brytyjskiego związku zawodowego PCS, Hassan Jumaa, iracki związkowiec, Alex Kenny z Krajowego Związku Nauczycieli(NUT), Alain Krivine czołowy działacz Rewolucyjnej Ligi Komunistycznej (LCR) z Francji i jeden z przywódców ruchu studenckiego 1968 roku, Sami Ramadani z Irackich Demokratów Przeciwko Wojnie, Janine Wissler, posłanka do niemieckiego Bundestagu z ramienia Die Linke a także wielu działaczy, dziennikarzy, pisarzy, artystów i naukowców z takich krajów jak Izrael, Tajlandia, Palestyna, USA, Liban, Afryka Południowa, Zimbabwe i innych.

Impreza potrwa do poniedziałku i zakończy się koncertem Cultures of Resistance

Bartłomiej Zindulski

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.