Unia Pracy za prywatyzacją szpitali?

[2008-11-14 10:47:03]

Na wniosek Rady Powiatowej Unii Pracy do Głogowa przyjechała Elżbieta Zakrzewska, radna Sejmiku Dolnośląskiego, która jest także dyrektorem szpitala w Jeleniej Górze. Przekonywała, że planowane zmiany w systemie usług medycznych są jak najbardziej potrzebne i nie będą miały większego znaczenia dla samych pacjentów.

Dla pacjenta nie ma znaczenia czy placówka będzie prywatna czy państwowa. Po prywatyzacji pacjent będzie mógł iść do lekarza tak, jak teraz nieodpłatnie i korzystać z usług - mówiła Zakrzewska, podpierając się jeleniogórskim przykładem.

Wyraziła jedynie obawę, że w związku z tym, iż prywatyzacja wymusza jedną rzecz, aby bilans szpitala był minimum na zero, to w niektórych szpitalach nie powstaną niedochodowe oddziały.

Rozwiązaniem, jej zdaniem, może być wymóg, by wszystkie szpitale posiadały cztery podstawowe oddziały: wewnętrzny, dziecięcy, chirurgię oraz ginekologiczno-położniczy, a pozostałe kontraktowały według własnych potrzeb.

Patryk Kosela

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.