Indie: Seria zamachów w Mumbaju (akt.)

[2008-11-27 20:45:24]

26 listopada w indyjskim mieście Mumbaj (dawny Bombaj) doszło do serii zamachów terrorystycznych w hotelach Taj Mahal i Oberoi, na stacji kolejowej oraz lotnisku, w szpitalu oraz w okolicy kwatery głównej policji. W obu hotelach zamachowcy wzięli zakładników, zajęli także biura ortodoksyjnej żydowskiej organizacji Chabad-Lubawicz.

Ostateczny bilans masakry to 195 ofiar śmiertelnych. W zamachach zginęło 22 obcokrajowców z Wielkiej Brytanii, Niemiec, Włoch, Francji, Kandady, Japonii i Singapuru.

Do ataków przyznała się bliżej nieznana islamska grupa Mudżahedini Dekanu. Zdaniem gazety "Times of India" działania tej grupy przypominają wcześniejsze akcje Indyjskich Mudżahedinów oraz walczącej o niepodległość prowincji Kaszmir organizacji Lashkar-e-Taiba, z kolei według BBC News mogą być oni związani z Indyjskim Islamskim Ruchem Studentów, a w jej skład mogą wchodzić byli bojownicy bengalskiej organizacji Harkat-ul-Dżihad al-Islami.

Premier Indii Manmohan Singh oskarżył o przeprowadzenie zamachów islamskich ekstremistów z Pakistanu. Oświadczenie to wywołało jednak gwałtowny sprzeciw ze strony władz w Islamabadzie. Twierdzeniom władz indyjskich zaprzeczyli ministrowie spraw zagranicznych i obrony Pakistanu. Sprawców ataków zdecydowanie potępił także pakistański prezydent Asif Ali Zardari.

Ataki potępiła indyjska lewica. Komunistyczna Partia Indii (Marksistowsko-Leninowska) wskazuje, że zamachy wykazały, że władze nie są w stanie zapewnić bezpieczeństwa nawet w tak ściśle wyselekcjonowanych lokalizacjach. Sekretarz Generalny partii Dipankar Bhattacharya wezwał jednak mieszkańców kraju aby duch jedności i demokracji zwycieżył nad strachem przed terroryzmem i rządową porażką w walce z tym zjawiskiem. Także Socjalistyczne Centrum Jedności Indii, potępiając zamachowców, wskazało w swoim oświadczeniu na fakt, że rząd Indii nie jest w stanie skutecznie chronić życia i własności ludzi. Według lidera grupy Asit Bhattacharyya mimo iż do tej pory służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo nie natrafiły na ślady przygotowań tego zamachu, teraz próbują oskarżać sąsiednie państwa o inspirowanie tej akcji.

Do podobnych zamachów w Indiach dochodziło już wielokrotnie. Do najkrwawszych należały m.in. seria zamachów islamistów w Mumbaju w 1993 roku w wyniku której zginęło 257 osób, atak na hinduistyczną świątynię w Gudżaracie we wrześniu 2002 roku, gdzie zginęły 33 osoby, wybuch dwóch samochodów pułapek w Mumbaju w sierpniu 2003 roku, który zabił 52 ludzi, atak na uczestników hinduistycznego święta w Delhi w październiku 2005 roku, gdzie w wyniku działań kaszmirskich separatystów ginie 62 osoby oraz seria jedenastu zamachów w stanie Assam dokonana przez Siły Bezpieczeństwa Islamskiego-Indyjskich Mudżahedinów w wyniku których śmierć poniosło 76 osób.

Szymon Martys

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.