Indie: Seria zamachów w Mumbaju (akt.)

[2008-11-27 20:45:24]

26 listopada w indyjskim mieście Mumbaj (dawny Bombaj) doszło do serii zamachów terrorystycznych w hotelach Taj Mahal i Oberoi, na stacji kolejowej oraz lotnisku, w szpitalu oraz w okolicy kwatery głównej policji. W obu hotelach zamachowcy wzięli zakładników, zajęli także biura ortodoksyjnej żydowskiej organizacji Chabad-Lubawicz.

Ostateczny bilans masakry to 195 ofiar śmiertelnych. W zamachach zginęło 22 obcokrajowców z Wielkiej Brytanii, Niemiec, Włoch, Francji, Kandady, Japonii i Singapuru.

Do ataków przyznała się bliżej nieznana islamska grupa Mudżahedini Dekanu. Zdaniem gazety "Times of India" działania tej grupy przypominają wcześniejsze akcje Indyjskich Mudżahedinów oraz walczącej o niepodległość prowincji Kaszmir organizacji Lashkar-e-Taiba, z kolei według BBC News mogą być oni związani z Indyjskim Islamskim Ruchem Studentów, a w jej skład mogą wchodzić byli bojownicy bengalskiej organizacji Harkat-ul-Dżihad al-Islami.

Premier Indii Manmohan Singh oskarżył o przeprowadzenie zamachów islamskich ekstremistów z Pakistanu. Oświadczenie to wywołało jednak gwałtowny sprzeciw ze strony władz w Islamabadzie. Twierdzeniom władz indyjskich zaprzeczyli ministrowie spraw zagranicznych i obrony Pakistanu. Sprawców ataków zdecydowanie potępił także pakistański prezydent Asif Ali Zardari.

Ataki potępiła indyjska lewica. Komunistyczna Partia Indii (Marksistowsko-Leninowska) wskazuje, że zamachy wykazały, że władze nie są w stanie zapewnić bezpieczeństwa nawet w tak ściśle wyselekcjonowanych lokalizacjach. Sekretarz Generalny partii Dipankar Bhattacharya wezwał jednak mieszkańców kraju aby duch jedności i demokracji zwycieżył nad strachem przed terroryzmem i rządową porażką w walce z tym zjawiskiem. Także Socjalistyczne Centrum Jedności Indii, potępiając zamachowców, wskazało w swoim oświadczeniu na fakt, że rząd Indii nie jest w stanie skutecznie chronić życia i własności ludzi. Według lidera grupy Asit Bhattacharyya mimo iż do tej pory służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo nie natrafiły na ślady przygotowań tego zamachu, teraz próbują oskarżać sąsiednie państwa o inspirowanie tej akcji.

Do podobnych zamachów w Indiach dochodziło już wielokrotnie. Do najkrwawszych należały m.in. seria zamachów islamistów w Mumbaju w 1993 roku w wyniku której zginęło 257 osób, atak na hinduistyczną świątynię w Gudżaracie we wrześniu 2002 roku, gdzie zginęły 33 osoby, wybuch dwóch samochodów pułapek w Mumbaju w sierpniu 2003 roku, który zabił 52 ludzi, atak na uczestników hinduistycznego święta w Delhi w październiku 2005 roku, gdzie w wyniku działań kaszmirskich separatystów ginie 62 osoby oraz seria jedenastu zamachów w stanie Assam dokonana przez Siły Bezpieczeństwa Islamskiego-Indyjskich Mudżahedinów w wyniku których śmierć poniosło 76 osób.

Szymon Martys

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

26 czerwca:

1870 - Zmarł Armand Barbès, rewolucjonista francuski; 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1944 - RPPS, wchodzaca w skład CKL, przyjęła nazwę PPS-Lewica.

1945 - W San Francisco została podpisana Karta Narodów Zjednoczonych.

1981 - Na konferencji Organizacja Jedności Afrykańskiej w Nairobi uchwalono Afrykańską Kartę Praw Człowieka i Ludów.

1991 - W Mławie wybuchły antyromskie zamieszki.

2020 - Zmarł Ludwik Tomiałojć, zoolog, członek Państwowej Rady Ochrony Przyrody, działacz partii Zieloni.