Gwinea: Rządy wojskowych

[2008-12-24 14:56:49]

Grupa wojskowych, która przejęła rządy po nagłej śmierci (22 grudnia br.) wieloletniego dyktatora Lansany Conté, odwołała wcześniejszą zapowiedź przeprowadzenia nowych wyborów w przeciągu 60 dni, jak stanowi konstytucja. Zamiast tego pozostanie u władzy do końca 2010 roku.

Przewodniczący parlamentu Aboubacar Somparé pozostał formalnie pełniącym obowiązki prezydenta, choć rzeczywista władza znajduje się w rękach tzw. Narodowej Rady na rzecz Demokracji i Rozwoju. Istnieją poważne obawy, iż junta będzie chciała pozostał dłużej u władzy, a obiecywane wybory okażą się przykrywką.

Unia Afrykańska i Unia Europejska potępiły przejęcie władzy przez wojsko i odwołanie wyborów, podczas gdy Stany Zjednoczone wyraziły zadowolenie z "demokratycznej tranformacji".

Krzysztof Pacyński

7 kwietnia:

1772 - W Besançon urodził się Karol Fourier, francuski socjalista utopijny; uważany za twórcę terminu "feminizm".

1847 - W Thisted urodził się Jens Peter Jacobsen, duński poeta uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1870 - W Karlsruhe urodził się Gustav Landauer, niemiecki anarchista i rewolucjonista, jeden z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1889 - W Vicuña urodziła się Gabriela Mistral (właśc. Lucila Godoy Alcayaga), chilijska poetka, dyplomatka, działaczka oświatowa, feministka; w 1945 laureatka literackiej Nagrody Nobla.

1930 - Urodziła się Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.

1936 - Rozpoczął się strajk okupacyjny w fabryce "Metalurgia" w Częstochowie. Trwał do 14.06.

1943 - Utworzona została Polska Armia Ludowa (PAL), lewicowa konspiracyjna organizacja zbrojna, działająca w latach 1943–1945.

1963 - Proklamowano Socjalistyczną Republikę Jugosławii.

2010 - W wyniku protestów społecznych w Kirgistanie został obalony prezydent Kurmanbek Bakijew.

2012 - Joyce Banda z Partii Ludowej została pierwszą kobietą-prezydentem Malawi i drugą kobietą-prezydentem w Afryce.