Gwinea: Rządy wojskowych

[2008-12-24 14:56:49]

Grupa wojskowych, która przejęła rządy po nagłej śmierci (22 grudnia br.) wieloletniego dyktatora Lansany Conté, odwołała wcześniejszą zapowiedź przeprowadzenia nowych wyborów w przeciągu 60 dni, jak stanowi konstytucja. Zamiast tego pozostanie u władzy do końca 2010 roku.

Przewodniczący parlamentu Aboubacar Somparé pozostał formalnie pełniącym obowiązki prezydenta, choć rzeczywista władza znajduje się w rękach tzw. Narodowej Rady na rzecz Demokracji i Rozwoju. Istnieją poważne obawy, iż junta będzie chciała pozostał dłużej u władzy, a obiecywane wybory okażą się przykrywką.

Unia Afrykańska i Unia Europejska potępiły przejęcie władzy przez wojsko i odwołanie wyborów, podczas gdy Stany Zjednoczone wyraziły zadowolenie z "demokratycznej tranformacji".

Krzysztof Pacyński

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.