Rozpoczęła się inwazja lądowa na Strefę Gazy

[2009-01-03 21:31:28]

Pod osłoną nocy izraelskie wojska okupacyjne wkroczyły 3 stycznia do Strefy Gazy. Rozkaz przystąpienia do inwazji lądowej został wydany tydzień po rozpoczęciu zmasowanego izraelskiego ostrzału tego terytorium. Oficjalnym pretekstem izraelskiej operacji jest rozprawienie się z siłami Hamasu.

Izraelskie wojska już od kilku dni czekały na rozkaz do rozpoczęcia operacji lądowej u granic Strefy Gazy. W wyniku trwających od ośmiu dni nalotów i ostrzału artyleryjskiego w Strefie Gazy zginęło już blisko 500 osób, kilkukrotnie więcej odniosło rany. Pogłębia to skutki klęski humanitarnej w tym jednym z najbiedniejszych regionów na świecie, poddanym od kilkunastu miesięcy izolacji.

Przedstawiciele izraelskiej armii oświadczyli, że lądowa faza operacji ma na celu zajęcie pozycji z których prowadzony był ostrzał prymitywnymi rakietami terytorium Izraela oraz że potrwa ona wiele dni. Pierwsze doniesienia mówią o wkroczeniu ograniczonych sił kilkunastu pojazdów, które przekroczyły północą granicę Strefy Gazy z Izraelem, ale prawdopodobnie operacja zaplanowana jest na znacznie większą skalę.

Protest przeciwko izraelskiej agresji organizowany jest 4 stycznia o godzinie 13.00, pod izraelską ambasadą w Warszawie przy ul. Krzywickiego 24.

Jakub Klimczak

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1923 - W Bninie urodziła się Wisława Szymborska, poetka, eseistka i krytyk literacki, tłumacz, felietonistka; członek Stowarzyszenia Pisarzy Polskich i Polskiej Akademii Umiejętności, laureatka literackiej Nagrody Nobla (1996).

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich ludności murzyńskiej w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.