Czytelnicy Lewica.pl podsumowali rok 2008

[2009-01-18 23:52:14]

Za pomocą czterech sond redakcja portalu lewica.pl przeprowadziła mini ankietę, jak nasi czytelnicy oceniają miniony rok 2008.

W pierwszej sondzie pytaliśmy o to które wydarzenie w Polsce zasługuje na miano najważniejszego. Czytelnicy portalu za najistotniejsze uznali zawarcie przez rząd Donalda Tuska umowy z USA na temat budowy w Polsce elementów amerykańskiej tarczy antyrakietowej oraz protesty wobec niej (16,1 proc.). Kolejne miejsca zajęły protesty związków zawodowych przeciwko zmianom w ustawie o emeryturach pomostowych (14,1 proc.) oraz strajk w KWK "Budryk" w Ornontowicach (13,5 proc.). Pozostałe opcje otrzymały kolejno: wybór Grzegorza Napieralskiego na przewodniczącego SLD (10,8 proc.), Konferencja Klimatyczna w Poznaniu (7,3 proc.), powstanie struktur związkowych i protesty w hipermarketach sieci Tesco (7 proc.), rozpad koalicji Lewica i Demokraci (6,7 proc.), sytuację w stoczni w Gdyni i Szczecinie (4,5 proc.), odwołanie w referendum prezydenta Olsztyna Czesława Małkowskiego (2,8 proc.), demonstracje nauczycieli (1,2 proc.), protesty celników (0,8 proc.) i protest w firmie RiCö (0,5 proc.). Blisko 14,8 proc. uczestników sondy uznało, że na ten tytuł zasługuje inne wydarzenie.

Najważniejszym wydarzeniem roku 2008 na świecie zdaniem gości portalu był kryzys gospodarczy (40,8 proc.). Kolejne miejsce zajęły protesty społeczne w Grecji (19 proc.) i wybory prezydenckie w USA (14,8 proc.). Kolejne miejsca zajęły: odrzucenie przez Irlandię Tratatu Lizbońskiego (6,5 proc.), konflikt rosyjsko-gruziński (4,4 proc.), powstanie Nowej Partii Antykapitalistycznej we Francji (3,7 proc.), uzyskanie niepodległości przez Kosowo (2,3 proc.), powstanie republiki i objęcie władzy przez maoistów w Nepalu (2,2 proc.), wybory parlamentarne w Hiszpanii (1,2 proc.), przyjęcie nowej konstytucji w Ekwadorze (0,7 proc.), protesty przeciwko wzrostom cen żywności (0,6 proc.) i zamachy terrorystyczne w indyjskim Mumbaju (0,5 proc.). 3,2 proc. ankietowanych uznało, że na ten tytuł zasługuje inne wydarzenie.

W opinii czytelników lewica.pl najważniejszą lewicową książką wydaną w zeszłym roku w Polsce jest "Doktryna szoku" Naomi Klein, która zdobyła 25,5 proc. głosów. 22,3 proc. otrzymał "Wędrujący świat" Grzegorza Kołodki, a "Neoliberalizm - historia katastrofy" Davida Harveya 8,8 proc. głosów. Kolejne miejsca zajęły: "Wokół terroru białego i czerwonego 1917-1923" Andrzeja Witkowicza (7,4 proc.), "Co z tym Kansas" Thomasa Franka (5,7 proc.), "Utopistyka" Immanuela Wallersteina (4,4 proc.), "W obronie przegranych spraw" Slavoja Žižka (3,8 proc.), "Homobiografie" Krzysztofa Tomasika (3,6 proc.), "Interwencje" Noama Chomsky`ego (3,4 proc.), "Wielki kryzys globalizacji" Patricka Artusa i Marie-Paule Virard (1,5 proc.) i "Ameryka współczesna. Pejzaż polityczny i społeczno-gospodarczy" Sławomira Grzegorza Kozłowskiego (1,3 proc.). 11,3 proc. uczestników sondy uznało, że tytuł ten powinien przypaść innej książce.

Człowiekiem roku lewicy na świecie został prezydent USA Barack Obama na którego zagłosowało 28,9 proc. uczestników sondy. Prezydent Wenezueli Hugo Chávez oraz premier Hiszpanii José Luis Rodríguez Zapatero zdobyli odpowiednio 27,8 i 11,5 proc. Kolejne miejsca zdobyli: lewicowa dziennikarka z Kanady Naomi Klein (10,5 proc.), prezydent Boliwii Evo Morales (3,4 proc.), przewodniczący niemieckiej partii Lewica (Die Linke) Oskar Lafontaine (2,9 proc.), premier Nepalu i lider Zjednoczonej Komunistycznej Partii Nepalu (Maoistowskiej) Pushpa Kamal Dahal (Prachanda) (2,6 proc.) oraz lider Nowej Partii Antykapitalistycznej z Francji Olivier Besancenot (2,2 proc.). Poniżej 1 proc. głosów zdobyli: prezydent Pargwaju Fernando Lugo (0,8 proc.), prezydent Ekwadoru Rafael Correa (0,5 proc.), lider Afrykańskiego Kongresu Narodowego z RPA Jacob Zuma (0,2), a także były socjaldemokratyczny prezydent Finlandii, laureat Pokojowej Nagrody Nobla Martti Ahtisaari (0,1 proc.). 8,6 proc. uczestników sondy zagłosowało na opcję "inna osoba".

Szymon Martys

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

3 maja:

1849 - W Dreźnie wybuchło powstanie pod wodzą Michaiła Bakunina.

1891 - W Krakowie urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Tadeusz Peiper.

1921 - Urodził się Vasco dos Santos Gonçalves, premier Portugalii w latach 1974-1975 (po rewolucji goździków); przeprowadził upaństwowienie banków i towarzystw ubezpieczeniowych.

1936 - Front Ludowy wygrał wybory parlamentarne we Francji.

1969 - USA: Policja zatrzymała 12 tys. uczestników demonstracji przeciwko wojnie w Wietnamie.

1974 - Powstała centrolewicowa Portugalska Demokratyczna Partia Pracy (PTDP); pierwsza partią polityczną ustworzoną po Rewolucji Goździków.

2002 - Zmarła Barbara Castle, brytyjska polityczka Partii Pracy.