Przemyśl: Pracownicy przeciwko likwidacji zakładu

[2009-03-22 14:29:19]

19 marca około 150 pracowników firmy meblarskiej Forte protestowało w Przemyślu przeciwko likwidacji fabryki w tym mieście. W manifestacji uczestniczyli także przedstawiciele PKP Cargo, gdzie pracę stracić ma blisko 500 osób. Organizatorem akcji był Region Ziemii Przemyskiej NSZZ "Solidarność".

Związkowcy domagali się aby w sytuacji w której dojdzie jednak do likwidacji zakładu średnie odprawy pracownicze kształtowały się, w zależności od stażu pracy, w wysokości odpowiadającej 12 lub 18-miesięcznemu wynagrodzeniu. Pracownicy fabryki chcieli ponadto żeby władze spółki umorzyły wszystkim pracownikom pożyczki mieszkaniowe oraz wypłaciły załodze pieniędzy z funduszu świadczeń socjalnych.

Protest w przemyskiej fabryce trwa od 6 marca, kiedy to jej pracownicy rozpoczęli blokadę bramy zakładu, nie chcąc dopuścić do wywozu z niego maszyn, wyposażenia i półproduktów.

Szymon Martys

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.