Olkusz: Rada Powiatu komercjalizuje szpital

[2009-05-15 19:33:11]

13 maja Rada Powiatu Olkuskiego przyjęła uchwałę w sprawie przekształcenia Zespołu Opieki Zdrowotnej w Olkuszu. Umożliwi ona przekształcenie szpitala powiatowego w Olkuszu w niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej.

"Za" głosowało 16 radnych z rządzącej powiatem koalicji. "Przeciw" było 5 radnych, w tym Marek Dąbek i Robert Herzyk (obaj SLD) oraz Jan Orkisz (UP). 2 radnych wstrzymało się od głosu (m.in. radny SLD - Edmund Pęgiel).

Od samego początku przeciwko przekształceniom była rada pracownicza i wszystkie związki zawodowe działające w olkuskim szpitalu, podobnie jak olkuskie SLD i UP. Natomiast większość lekarzy popiera przekształcenie.

Starosta olkuski Leszek Konarski próbował przekonywać będących przeciw radnych oraz licznie przybyłych na sesję pracowników ZOZ-u: To trudna decyzja, jednak jest ona jedynym ratunkiem dla dalszego funkcjonowania szpitala.

Radni lewicowej opozycji wyrażali obawy m.in. o utratę miejsc pracy pracowników ZOZ-u i ograniczenia dostępu do świadczeń medycznych. W tym wszystkim najbardziej zagubieni są mieszkańcy powiatu, którzy nie bardzo wiedzą, co mają o tym sądzić. Najbardziej boją się ludzie starsi, który najczęściej bywają pacjentami szpitala.

Olkuski ZOZ będzie pierwszym takim szpitalem w Małopolsce.

Dawid Przybylski

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

9 sierpnia:

1930 - Urodził się Jacques Parizeau, kanadyjski ekonomista i polityk, zwolennik interwencjonizmu, nacjonalizacji i niepodległości Quebecu. Premier Quebecu w latach 1994-96.

1943 - Koło wsi Borów (pow. kraśnicki) oddział NSZ rozstrzelał 26-28 partyzantów Gwardii Ludowej i 4 mieszkańców pobliskich wsi.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Nagasaki, zabijając ok. 75 tys. ludzi.

1963 - Zmarł Jan Gronkiewicz, działacz związkowy i polityczny, radny miasta Częstochowy, poseł do KRN i Sejmu Ustawodawczego, przeciwnik zjednoczenia PPS i PPR.