PPS podsumowuje kampanię wyborczą

[2009-06-05 23:54:11]

W przeddzień ciszy wyborczej lider listy Polskiej Partii Socjalistycznej w okręgu wyborczym nr 3 (Warmia i Mazury oraz Podlasie), Piotr Janiszewski, wydał oświadczenie w którym podsumowuje on kampanię wyborczą prowadzoną przez PPS. W oświadczeniu czytamy: Start w wyborach do Parlamentu Europejskiego jest dla nas – Polskiej Partii Socjalistycznej ważnym sprawdzianem. Lista w okręgu wyborczym nr 3, czyli województwach warmińsko-mazurskim i podlaskim, jest pierwszą od 8 lat samodzielnie zarejestrowaną listą. Udało się to, choć zostaliśmy postawieni w sytuacji, w której mieliśmy tylko dwa tygodnie na zebranie wymaganej liczby 10 tysięcy podpisów.

W oświadczeniu jest również mowa o konieczności stworzenia na polskiej scenie politycznej autentycznej formacji lewicowej, która mogłaby stanowić reprezentanta lewicowego elektoratu: pracowników najemnych, bezrobotnych, osób wykluczonych i marginalizowanych. Dla PPS udział w wyborach do Parlamentu Europejskiego jest okazją do sprawdzenia swoich sił oraz zaprezentowania postulatów: wprowadzenia Europejskiego Kodeksu Pracy, europejskiej płacy minimalnej, przyznania inicjatywy ustawodawczej Parlamentowi Europejskiemu, sprzeciwu wobec prywatyzacji kolejnych usług publicznych, w tym służby zdrowia czy edukacji. Chcemy, by Europa była Europą równości, wolności i sprawiedliwości społecznej a instytucje Unii Europejskiej służyły ludziom, a nie zyskom międzynarodowych korporacji - pisze Piotr Janiszewski.

W trakcie kampanii kandydaci i kandydatki KW PPS wzięli udział w licznych debatach i spotkaniach wyborczych na uczelniach czy w lokalnych mediach, występowali w spotach telewizyjnych i radiowych, a działacze i działaczki ugrupowania rozkleili w całym regionie kilka tysięcy plakatów, rozdali kilkadziesiąt tysięcy ulotek oraz przeprowadzili setki rozmów z mieszkańcami i mieszkankami miast obu województw.

W oświadczeniu Piotr Janiszewski podkreślił również, że lista Komitetu Wyborczego Polskiej Partii Socjalistycznej jest najmłodszą listą w całym kraju oraz jedyną, na której znalazła się równa liczba kobiet i mężczyzn.

Mateusz Mirys

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

17 maja:

1936 - Obradujący we Lwowie Kongres Pracowników Kultury w Obronie Pokoju przyjął rezolucję potępiającą faszyzm.

1937 - W Hiszpanii utworzono lewicowy rząd Lopeza Negrina.

1942 - W Warszawie ukazał się pierwszy numer pisma "Robotnik", dwutygodnika politycznego Polskich Socjalistów.

1944 - W obozie koncentracyjnym Ravensbrück zmarła Milena Jesenská, czeska dziennikarka, pisarka i tłumaczka.

1987 - Zmarł Gunnar Myrdal, ekonomista, polityk i socjolog szwedzki, laureat Nagrody Nobla z ekonomii 1974.

1990 - Światowa Organizacja Zdrowia usunęła homoseksualizm z listy chorób i zaburzeń.

2010 - Portugalia stała się 8. krajem na świecie, który zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - 44 funkcjonariuszy policji zginęło w zasadzce naksalitów (maoistycznej partyzantki ludowej) w dystrykcie Dantewada w indyjskim stanie Chhattisgarh.

2012 - We Francji utworzono centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta (PS).

2016 - Christian Kern (SPÖ) został kanclerzem Austrii.