Iran: Napięta sytuacja po wyborach

[2009-06-12 21:57:31]

Po zakończeniu czterokrotnie przedłużanych, z uwagi na rekordową frekwencję, wyborów prezydenckich obaj czołowi kandydaci, Mahmud Ahmadineżad i Mir Hosejn Musawi, ogłosili zwycięstwo. Oficjalne wyniki będą znane dopiero 13 czerwca.

Aczkolwiek frekwencja faworyzowała kandydata reformitów, byłego premiera, rządowa agencja informacyjna ogłosiła nieoficjalnie zwycięstwo urzędującego, skrajnie konserwatywanego, prezydenta. Z kolei inne żródła wskazują na jego przeciwnika.

Jeżeli żaden z kandydatów nie uzyska większości bezwględnej, 19 czerwca odbędzie się druga tura.

Ministerstwo spraw wewnętrznych ogłosiło zakaz wszelkich zgromadzeń publicznych do czasu ogłoszenia wyników. Mimo to Musawi poprosił zwolenników, aby pozostali na ulicach. Wcześniej dochodziło do starć, głównie prowokowanych przez popierających Ahmadineżada, włącznie z dzisiejszym atakiem na siedzibę kampanii kandydata reformistów.

Władze poważnie liczą się z możliwością zamieszek.

Krzysztof Pacyński

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.