Warszawa: Pikieta pod biurem J.W. Construction

[2009-07-25 23:44:18]

Pod hasłem "Czy Twoje mieszkanie było obozem pracy?" odbyła się pod warszawskim biurem sprzedaży J.W. Construction pikieta zorganizowana przez Związek Syndykalistów Polski. W pikiecie wzięli także udział działacze Lewicowej Alternatywy, Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza i Pracowniczej Demokracji.

Protest był związany ze sprawą chińskich robotników, którzy pracowali przy budowie osiedli mieszkalnych dla firmy J.W. Construction w Warszawie i nie otrzymali wynagrodzeń za swoją pracę. Po tym jak się o nią upomnieli zostali dyscyplinarnie zwolnieni i pozostawieni bez środków do życia. Po tym rozpoczęli protest pod ambasadą Chin.

Wśród uczestników pikiety był działacz znający język chiński, który rozmawiał wcześniej z chińskimi pracownikami.

J.W. Construction przerzucało odpowiedzialność za niewypłacanie wynagrodzeń na firmę V-Agra, będącą podwykonawcą.

Uczestnicy pikiety stwierdzili, że jest to typowa praktyka rozmywania odpowiedzialności, a niewypłacanie pensji to zwykła kradzież.

Podczas pikiety do biura handlowego nie wszedł żaden klient. Kilkakrotnie podjeżdżały samochody, prawdopodobnie z klientami,a następnie zawracały.

Po pikiecie okazało się, że firma V-Agra zgodziła się wypłacić chińskim robotnikom wynagrodzenia. Nie wiadomo jednak jaka będzie ich wysokość. Otrzymali również bilety powrotne, w związku z czym zwinęli namioty, w których koczowali pod ambasadą.

Piotr Ciszewski

Kto w Europie głosuje na lewicę?
online
22 września (wtorek), godz. 18.30
Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

22 września:

1792 - Francja: Zniesienie monarchii i ustanowienie Republiki Francuskiej.

1938 - Urodził się Dean Reed amerykański muzyk rockowy, aktor o lewicowych poglądach, zwany Czerwonym Elvisem. Wyemigrował do NRD.

1947 - W Szklarskiej Porębie rozpoczęła się konferencja 9 partii komunistycznych. Utworzono Biuro Informacyjne Partii Komunistycznych i Robotniczych (Kominform).

2002 - Niemcy: Rządząca koalicja SPD-Partia Zielonych wygrała wybory do Bundestagu.