Kosowo: Protest przeciwników misji EULEX

[2009-08-26 13:23:41]

25 sierpnia w stolicy Kosowa, Prisztinie, doszło do protestu przeciwników związanej z Unią Europejską misji EULEX. Jak poinformował agencję prasową Kosova Press rzecznik policji w regionie prisztińskim Agron Borovci blisko 20 działaczy ruchu VETËVENDOSJE! zniszczyło 28 pojazdów należących do misji. Zdaniem działaczy organizacji EULEX, podobnie jak międzynarodowa misja UNMIK, mieszają się w wewnętrzne sprawy Kosowa.

Zajście potępiła rzeczniczka EULEX Karin Limdal. Jak dodała unijna misja wspiera ideę pokojowego protestu, uznając ją za jeden z najistotniejszych elementów demokratycznego społeczeństwa jednak niszczenie mienia nie sprzyja wyrażaniu opinii ani prezentacji argumentów. Działania ruchu VETËVENDOSJE! skrytykował także prezydent Kosowa Fatmir Sejdiu oraz rząd kraju.

Powstanie misji EULEX zatwierdzono pod koniec stycznia 2008 roku. Biorą w niej udział wszystkie państwa członkowskie Unii Europejskiej za wyjątkiem Hiszpanii, a także Chorwacja, Turcja, Szwajcaria, Norwegia oraz USA. Misja będzie się składa z 2 tysięcy funkcjonariuszy, w tym policjantów, prokuratorów oraz sędziów.

VETËVENDOSJE! (po albańsku "Samostanowienie") to organizacja społeczna sprzeciwiająca się obecności misji Unii Europejskiej i Organizacji Narodów Zjednoczonych na terytorium Kosowa. Liderem ruchu jest weteran kosowskiego ruchu niepodległościowego Albin Kurti. VETËVENDOSJE! współpracuje ściśle z łączącą elementy radykalnie lewicowe i nacjonalistyczne partią Narodowy Ruch na rzecz Wyzwolenia Kosowa (Lëvizja Kombëtare për Çlirimin e Kosovës).

Szymon Martys

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 lutego:

1929 - Rozpoczął swe obrady II Zjazd OM TUR, który postanowił rozszerzyć masową działalność polityczną organizacji i zwiększyć jej autonomię w łonie TUR.

1935 - W wieku 100 lat zmarł w Warszawie Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1946 - Nosząca znamiona ludobójstwa zbrodnia oddziału Narodowego Zjednoczenia Wojskowego, dokonana w miejscowości Szpaki na Podlasiu, którą spalono i zamordowano 5 jej mieszkańców.

1980 - Prawicowy reżim wojskowy Gwatemali dokonał masakry studentów i chłopów okupujących pokojowo ambasadę Hiszpanii.

1986 - Zmarła Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona Gunnara Myrdala.

1990 - W Bułgarii wprowadzono aborcję na życzenie w pierwszych 12 tygodniach ciąży.

2009 - Jóhanna Sigurðardóttir z socjaldemokratycznego Sojuszu została premierem Islandii.

2011 - Rewolucja w Egipcie: Odbył się tzw. "Marsz Miliona".