Palestyna: Apel chrześcijan przeciwko okupacji

[2010-01-09 16:00:45]

Jak donosi polski tygodnik katolicki "Idziemy", przywódcy największych wspólnot chrześcijańskich w Palestynie, opublikowali wspólnie wezwanie do położenia kresu izraelskiej okupacji Palestyny.

Wydany w Betlejem dokument podpisali m.in: emerytowany patriarcha rzymskokatolicki Jerozolimy arcybiskup Michael Sabbah, biskup Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego Ziemi Świętej i Jordanii Munib Younan oraz greckoprawosławny patriarcha Jerozolimy Theodosias Atallah Hanna.

Sygnatariusze wyrazili ubolewanie z powodu pustych obietnic i słów dotyczących pokoju na Bliskim Wschodzie. Wskazali na brak zainteresowania i czynów społeczności międzynarodowej wobec takich działań rządu izraelskiego jak budowa muru oddzielającego osiedla palestyńskie i żydowskie, osiedlanie Żydów na terenach z których wcześniej wysiedla się Palestyńczyków oraz blokada Strefy Gazy.

W apelu wspomniano też o restrykcjach w praktykowaniu kultu religijnego wobec chrześcijan i muzułmanów, o tysiącach więzionych przez izraelski rząd za przekonania i poglądy polityczne oraz o celowym utrudnianiu pielgrzymowania do miejsc świętych.

Chrześcijanie stanowią około 2,1 proc. społeczeństwa izraelskiego, jednak jak wskazuje wielu badaczy są to zaniżone. W ostatnich latach narastają prześladowania wobec chrześcijan.

Najbardziej nagłośnione wydarzenia to kilkarotne zdemolowanie, próba wysadzenia a potem podpalenia siedziby Biura Oddziału Towarzystwa Strażnica - podczas ataku ucierpiało kilkunastu Świadków Jehowy w większości starszych kobiet, spalenie przez studentów żydowskiej jesziwy kilkuset egzemplarzy Nowego Testamentu w 2008 roku oraz obrzucenie kamieniami cerkwi prawosławnej przez młodych syjonistów - ucierpiało wówczas kilkunastu uczestników odbywającego się tam nabożeństwa.

Ponadto powszechne są w Izraelu wykazywanie niechęci wobec chrześcijan jak plucie na ziemię na widok księdza, siostry zakonnej lub mnicha, obrzucanie kamieniami i jajkami procesji religijnych a nawet wycofywanie z książek i nauczania znaku plus który według żydowskich ekstremistów przypomina chrześcijański krzyż.

Szymon Martys

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 września:

1904 - W Krakowie rozpoczął obrady IX Kongres PPSD, który uchwalił rezolucję o braterstwie i sojuszu z PPS i PPS zaboru pruskiego.

1946 - Niemcy: Rozpoczęło się ogłaszanie wyroku Międzynarodowego Trybunału Wojskowego w Norymberdze.

1987 - Mohammad Nadżibullah (LDPA) został prezydentem Afganistanu.

1994 - Tomi'ichi Murayama z Partii Socjaldemokratycznej został premierem Japonii.