Honduras: Wojskowi oskarżeni za wydalenie Zelayi

[2010-01-10 11:35:29]

Honduraska prokuratura oskarżyła dowódców wojskowych odpowiedzialnych za wydalenie z kraju prezydenta Manuela Zelayi 28 czerwca 2009 roku.

Wydalenie Zelayi z kraju było decyzją kręgów militarnych, nielegalną w świetle konstytucji Republiki Hondurasu, która zabrania przymusowego wydalania obywateli z kraju. Za ten czyn, prokurator generalny postawił w stan oskarżenia m.in. trzech najwyższych rangą dowódców wojskowych: Romeo Vásqueza Velásqueza, naczelnego dowódcę Honduraskich Sił Zbrojnych, Venancio Cervantesa, dowódcę lotnictwa oraz Luisa Javiera Prince’a, dowódcę marynarki wojennej. Zarzuty im postawione trafiły do Sądu Najwyższego, który ma je rozpatrzyć.

Tymczasem honduraski parlament debatuje nad kwestią amnestii dla obu stron konfliktu i najprawdopodobniej ją przegłosuje. Jednak zarówno obóz Zelayi, jak i Roberto Michelettiego są jej przeciwne.

Waldemar Chamala

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.