Francja: Zmarł Daniel Bensaïd

[2010-01-12 17:30:54]

12 stycznia, po kilkumiesięcznej poważnej chorobie, zmarł Daniel Bensaïd, francuski filozof i działacz trockistowski.

Bensaïd był jednym z twórców Rewolucyjnej Młodzieży Komunistycznej (Jeunesse communiste révolutionnaire) w 1966 roku, a potem jednym z twórców ruchu 22 Marca i znaczących postaci Maja 68 we Francji. Przez długie lata był członkiem kierownictwa Rewolucyjnej Ligi Komunistycznej (Ligue communiste révolutionnaire), sekcji IV Międzynarodówki. Aktywnie uczestniczył w tworzeniu Nowej Partii Antykapitalistycznej (Nouveau parti anticapitaliste).

Pracował jako nauczyciel akademicki na Université de Paris VIII. Opublikował wiele dzieł dotyczących filozofii, polityki i socjologii. Był redaktorem tygodnika i dziennika "Rouge", a także pism "Inprecor", "Critique Communiste" i "ContreTemps". Bensaïd aktywnie uczestniczył w stworzeniu Fundacji Louise Michel. Był zwolennikiem marksizmu otwartego, dalekiego od dogmatyzmu.

Dariusz Zalega