Jerzy Szmajdziński kandydatem Unii Pracy na prezydenta

[2010-01-17 19:19:39]

17 stycznia w Dąbrowie Górniczej zostało podpisane porozumienie między Unią Pracy i Sojuszem Lewicy Demokratycznej, które zakłada współpracę w kampanii prezydenckiej i samorządowej.

Przewodniczący Unii Pracy Waldemar Witkowski oraz eurodeputowany tej partii Adam Gierek, w którego biurze podpisano porozumienie, wejdą w skład komitetu honorowego Jerzego Szmajdzińskiego. Na czele tego komitetu stanie były prezydent Aleksander Kwaśniewski.

Jerzy Szmajdziński wraz z przewodniczącym SLD Grzegorzem Napieralskim zapowiedzieli, że do porozumienia Sojuszu i UP wkrótce dołączą inne grupy, w tym związki zawodowe, stowarzyszenia i organizacje pozarządowe. Szmajdziński zadeklarował, że jego kampanii będzie towarzyszyło porozumienie społeczne wielu organizacji.

Lider UP Waldemar Witkowski zaznaczył, że dla jego partii najważniejsze są wybory samorządowe. Stwierdził, że kluczowe jest aby w wyborach samorządowych wybrać radnych, włodarzy gmin i miast, którzy będą decydowali dla dobra mieszkańców, a nie dla dobra wyizolowanej grupy interesu - często niewidocznej, a oddziałującej na to, co się w mieście dzieje. Witkowski dodał, iż kolejne dobre doświadczenie Unii Pracy z SLD powinno stać się zaczynem współpracy także w przyszłorocznych wyborach parlamentarnych. Podobne zdanie wyraził Napieralski.

Eurodeputowany Adam Gierek ocenił, nawiązując do myśli nieżyjącego Aleksandra Małachowskiego, że porozumienie SLD i UP to początek bardzo ważnego dla lewicy procesu łączenia, jednoczenia lewicy polskiej. Wyzwania wyborcze, gdy chodzi o wybory prezydenckie i samorządowe, są tak duże, że lewica przystąpi do tych wyzwań zjednoczona - taką mam nadzieję. Pierwszym krokiem jest dzisiejsza umowa SLD i UP - ocenił Gierek.

Oba ugrupowania razem startowały w wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2004 i 2009 roku. Wspólnie (w ramach komitetu Lewicy i Demokratów) szły także do wyborów samorządowych w 2006 roku oraz parlamentarnych w 2007 roku.

Konrad Jakubow

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.