USA: Oszustwo Toyoty

[2010-02-23 07:37:18]

Parlamentarni śledczy w Waszyngtonie są przekonani, że Toyota celowo zaprzeczała, temu, iż to usterka elektroniczna powodowała niezamierzone przyspieszenie samochodu. Wprowadziła więc w błąd opinię publiczną, przekonując ją, że auta wezwane do nieodpłatnej naprawy po skorygowaniu pedału gazu i dywanika opuszczą warsztaty w pełni bezpieczne.

Członek Izby Reprezentantów Bart Stupak, który poprowadzi przesłuchanie 23 lutego powiedział, że z dokumentów i wywiadów wynika, iż firma polegała na pełnych wad raportach inżynieryjnych, gdy ogłaszała uspokajające komunikaty.

W liście do Toyoty Demokrata z Michigan powiedział, że przegląd reklamacji klientów tej firmy wykazuje, iż personel zidentyfikował lepkie pedały i dywaniki jako przyczynę zaledwie 16 procent przypadków niezamierzonego przyspieszenia.

Stupak powiedział 22 lutego, że około 70 procent przypadków zgłaszanych przez klientów dotyczy pojazdów, które nie były naprawiane z powodu "lepkiego pedału" czy dywanika.

Lewica.pl na początku lutego 2010 pisała o 7 milionach 600 tysiącach pojazdów, które zostaną objęte programami naprawy. Obecna informacja o celowym wprowadzeniu klientów w błąd potwierdza wyrażone wtedy nasze przekonanie, że pogoń za zyskiem prowadzi do niemoralnych zachowań: w tym przypadku próby ukrycia prawdy o wadliwości produktu i w rezultacie narażenie użytkowników dróg na śmiertelne niebezpieczeństwo.

Jarosław Klebaniuk

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

13 listopada:

1887 - Burzliwe demonstracje bezrobotnych i krwawe starcia z policją na Trafalgar Sq. w Londynie.

1904 - W Warszawie na placu Grzybowskim doszło do starcia między robotnikami, a carską policją usiłującą zdobyć sztandar PPS, niesiony w czasie demonstracji przez S. Okrzeję.

1918 - PPS zorganizowała w Warszawie wielką demonstrację przeciwko rządom Rady Regencyjnej.

1945 - We Francji gen. de Gaulle utworzył rząd w którym znalazło się po pięciu komunistów (PCF), socjalistów (SFIO) i postępowych katolików (MRP).

2016 - Igor Dodon (PSRM) wygrał w II turze wybory prezydenckie w Mołdawii.