USA: Oszustwo Toyoty

[2010-02-23 07:37:18]

Parlamentarni śledczy w Waszyngtonie są przekonani, że Toyota celowo zaprzeczała, temu, iż to usterka elektroniczna powodowała niezamierzone przyspieszenie samochodu. Wprowadziła więc w błąd opinię publiczną, przekonując ją, że auta wezwane do nieodpłatnej naprawy po skorygowaniu pedału gazu i dywanika opuszczą warsztaty w pełni bezpieczne.

Członek Izby Reprezentantów Bart Stupak, który poprowadzi przesłuchanie 23 lutego powiedział, że z dokumentów i wywiadów wynika, iż firma polegała na pełnych wad raportach inżynieryjnych, gdy ogłaszała uspokajające komunikaty.

W liście do Toyoty Demokrata z Michigan powiedział, że przegląd reklamacji klientów tej firmy wykazuje, iż personel zidentyfikował lepkie pedały i dywaniki jako przyczynę zaledwie 16 procent przypadków niezamierzonego przyspieszenia.

Stupak powiedział 22 lutego, że około 70 procent przypadków zgłaszanych przez klientów dotyczy pojazdów, które nie były naprawiane z powodu "lepkiego pedału" czy dywanika.

Lewica.pl na początku lutego 2010 pisała o 7 milionach 600 tysiącach pojazdów, które zostaną objęte programami naprawy. Obecna informacja o celowym wprowadzeniu klientów w błąd potwierdza wyrażone wtedy nasze przekonanie, że pogoń za zyskiem prowadzi do niemoralnych zachowań: w tym przypadku próby ukrycia prawdy o wadliwości produktu i w rezultacie narażenie użytkowników dróg na śmiertelne niebezpieczeństwo.

Jarosław Klebaniuk

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1920 - Utworzono Tatarską Autonomiczną Socjalistyczną Republikę Radziecką.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

1989 - W Lublinie utworzono Tymczasowy Komitet Krajowy PPS z Grzegorzem Ilką na czele.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.