Gdańsk: Demonstracja pracowników Energi

[2010-05-14 20:12:43]

Około 2,5 tys. pracowników Grupy Energa protestowało 14 maja przed siedzibą spółki w Gdańsku. Załoga domaga się m.in. podwyżki płac.

W trakcie trwającej ponad godzinę demonstracji pracownicy obrzucili jajkami szklaną fasadę siedziby firmy, znanej jako "Szklana Pułapka". Biurowiec ochlapano również czerwoną farbą. Rzucano świecami dymnymi, a jajka i farba dosięgły stojące na parkingu samochody kierownictwa spółki.

Protestujący mieli ze sobą transparenty m.in. z napisami: "Polityka dla polityków - energetyka dla energetyków", "Precz z rabunkową polityką zarządu", "Stanowcze nie dla dzikiej restrukturyzacji", "PGR-y, huty, stocznie - A teraz energetyka!!!?", "Żądamy dialogu, nie monologu". Przynieśli także kukły-podobizny dwóch prezesów firmy, używali syren alarmowych i gwizdków.

Kilkuosobowa delegacja pracowników Grupy Energa wręczyła zarządowi spółki petycję ze swymi postulatami. W odpowiedzi kierownictwo spółki przekazało list, w którym zaprosiło do rozmów 20 maja.

Przedstawiciele komitetu protestacyjnego przyjęli zaproszenie, podkreślając jednocześnie, że dotychczasowe, prowadzone już od roku rozmowy z zarządem, nie dały żadnych efektów.

Związkowcy przygotowują też pismo do premiera Donalda Tuska oraz ministra skarbu państwa Aleksandra Grada, w którym chcą ich poinformować o swoich postulatach i przedstawić sytuację wewnątrz grupy Energa.

Związki zawodowe z grupy Energa już w lipcu ub. roku przedstawiły 10 postulatów dotyczących m.in. wzrostu płac i ochrony pracowników przed negatywnym skutkami restrukturyzacji grupy. Związkowcy i zarząd grupy nie doszli jednak do porozumienia, a spór zbiorowy zakończył się podpisaniem protokołu rozbieżności.

Waldemar Chamala

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.