Proces w sprawie Ożarowa - ciąg dalszy

[2004-04-01 20:47:26]

Dziś w Sądzie Grodzkim w Pruszkowie odbyła się druga rozprawa przeciwko Michałowi Nowickiemu. Był on oskarżony o rzucanie kamieniami w funkcjonariuszy policji, blokowanie jezdni oraz nie zastosowanie się do wezwania policji o rozejściu się uczestników protestu w obronie likwidowanej fabryki kabli w Ożarowie Mazowieckim.

Sąd uznał Nowickiego za winnego udziału w zbiegowisku oraz blokowaniu drogi. Z powodu braku dowodów został uniewinniony z zarzutu rzucania kamieniami.

Tymczasem Inicjatywa Pracownicza Federacji Anarchistycznej wydała apel w sprawie osób sądzonych za wydarzenia ożarowskie. Oprócz Nowickiego są to trzej działaczej poznańskiej sekcji Federacji Anarchistycznej.

Działacze Inicjatywy Pracowniczej FA rozpoczeli akcje informacyjną na ten temat. Członkowie tej organizacji dzięki pomocy niemieckich anarchosyndykalistów z organizacji FAU weszli w posiadanie filmu dokumentalnego o proteście w Ożarowie.

Zamierzają także wspólnie z działaczami Anarchistycznego Czarnego Krzyża organizacyjnie i finansowo wspierać sądzonych.

Szymon Martys

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodziła się Helen Keller, amerykańska głuchoniewidoma pisarka, pedagożka i działaczka społeczna. Była członkinią Socjalistycznej Partii Ameryki i związku zawodowego Robotników Przemysłowych Świata. Działała na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) został po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen objęła urząd premiera Danii.

2020 - Zmarł Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)