Sejmowych roszad ciąg dalszy (akt.)

[2004-04-01 23:06:45]

Szefowa klubu parlamentarnego Socjaldemokracji Polskiej Jolanta Banach złożyła dziś wniosek o jego rejestrację. Klub SdPl w Sejmie będzie liczył około 32 posłów, 30 z nich to byli parlamentarzyści SLD, pozostali dwaj opuścili dziś Unię Pracy. W Senacie funkcjonuje już 5-osobowe koło, w którego skład także weszli byli działacze SLD i UP.

Dzisiejsze odejścia posłów Tomasza Nałęcza i Jana Sztwiertni z Unii Pracy nie spowodują likwidacji klubu parlamentarnego tej partii, ponieważ już dziś swój akces do UP zgłosiło dwóch innych posłów: Bronisław Dankowski i Alfred Owoc. Obaj posłowie należą do zespołu posłów i senatorów związkowych skupiającego parlamentarzystów działających w OPZZ; Dankowski był do tej pory członkiem klubu SLD, natomiast Owoc - posłem niezrzeszonym. Alfred Owoc został rok temu wykluczony z klubu SLD w związku z tym, że jeden z kolegów klubowych wykorzystał jego kartę magnetyczną podczas głosowania nad wotum nieufności dla wicepremiera Marka Pola.

Zawirowania parlamentarne nie ominęły też Platformy Obywatelskiej, która straciła wczoraj jedną posłankę. Grażyna Paturalska, prywatny przesiębiorca z województwa pomorskiego, odeszła z klubu PO, ponieważ, jak mówiła, uniemożliwiono jej kandydowania do Parlamentu Europejskiego. Jej zdaniem w Platformie obowiązywało arbitralne podejmowanie decyzji. "Nie jestem w stanie zrozumieć obojętności władz Platformy nazywającej się Obywatelską dla podejmowanych przeze mnie inicjatyw społecznych związanych z pomocą ludziom ubogim, szkołom i wspieraniem różnych przedsięwzięć lokalnych" - dodała Paturalska. Przypomniała też swoje akcje charytatywne na rzecz kobiet chorych na raka oraz dla dzieci najuboższych. Posłowie PO - jak podkreśliła Paturalska - najmniej spośród wszystkich klubów parlamentarnych byli zainteresowani udziałem w tych akcjach.

Krzysztof Kobrzak

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.