Szczecin: Manifestacja stoczniowców

[2004-04-06 20:55:15]

Blisko 10 tysięcy ludzi wzieło udział w proteście który odbył się dzisiaj w Szczecinie. Wzieli w nim udział pracownicy Stoczni Szczecińskiej, a także związkowcy z fabryki papieru Skolwin, elektrowni Dolna Odra, Zakładów Chemicznych Police. Demonstrowali również pracownicy służby zdrowia, marynarze, portowcy. Pojawiły się delegacje Jedynki Wrocławskiej, PKS Kozienice, stoczniowcy z Gdyni i Gdańska.

Manifestujący skandowali hasła przeciwko rządom SLD, np. "Co za cholera wybrała Millera?". Na czele pochodu nieśli metalową klatkę, w której zawieszono portrety premiera, wicepremiera Jerzego Hausnera, wiceministra Jacka Piechoty i wojewody zachodniopomorskiego Stanisława Wziątka. Część demonstrantów miała także na sobie więzienne pasiaki z napisami "SLD".

W petycji do premiera Leszka Millera, którą manifestanci złożyli w Urzędzie Wojewódzkim, domagali się m.in. uznania przemysłu stoczniowego za strategiczny w polskiej gospodarce, renegocjacji umowy akcesyjnej z Unią Europejską w części dotyczącej gospodarki morskiej oraz wstrzymania procesów prywatyzacji sektora energetycznego i dofinansowania przewozów regionalnych PKP.

Podczas protestu doszło do zamieszek. Pod budynkiem Urzędu Wojewódzkiego demostranci zaczeli niszczyć barierki, rzucać kamieniami, butelkami, petardami. Policja użyła gazu łzawiącego. Jeden policjant i jeden uczestnik manifestacji zostali ranni.

Szymon Martys

Weekend Antykapitalizmu 2022
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115 (blisko stacji metra Ratusz)
11 czerwca (sobota) 14:30 – 12 czerwca (niedziela) 19:30
PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

28 maja:

1871 - Upadek Komuny Paryskiej.

1899 - W Jenisiejsku na Syberii urodziła się Irena Krzywicka (z domu Goldberg) polska feministyczna pisarka, publicystka i tłumaczka. Współpracowniczka Tadeusza Boya-Żeleńskiego, propagatorka świadomego macierzyństwa.

1964 - Powstała Organizacja Wyzwolenia Palestyny (OWP).

2009 - Zmarł Jan Zaciura, polityk, związkowiec, prezes ZNP.