Szczecin: Manifestacja stoczniowców

[2004-04-06 20:55:15]

Blisko 10 tysięcy ludzi wzieło udział w proteście który odbył się dzisiaj w Szczecinie. Wzieli w nim udział pracownicy Stoczni Szczecińskiej, a także związkowcy z fabryki papieru Skolwin, elektrowni Dolna Odra, Zakładów Chemicznych Police. Demonstrowali również pracownicy służby zdrowia, marynarze, portowcy. Pojawiły się delegacje Jedynki Wrocławskiej, PKS Kozienice, stoczniowcy z Gdyni i Gdańska.

Manifestujący skandowali hasła przeciwko rządom SLD, np. "Co za cholera wybrała Millera?". Na czele pochodu nieśli metalową klatkę, w której zawieszono portrety premiera, wicepremiera Jerzego Hausnera, wiceministra Jacka Piechoty i wojewody zachodniopomorskiego Stanisława Wziątka. Część demonstrantów miała także na sobie więzienne pasiaki z napisami "SLD".

W petycji do premiera Leszka Millera, którą manifestanci złożyli w Urzędzie Wojewódzkim, domagali się m.in. uznania przemysłu stoczniowego za strategiczny w polskiej gospodarce, renegocjacji umowy akcesyjnej z Unią Europejską w części dotyczącej gospodarki morskiej oraz wstrzymania procesów prywatyzacji sektora energetycznego i dofinansowania przewozów regionalnych PKP.

Podczas protestu doszło do zamieszek. Pod budynkiem Urzędu Wojewódzkiego demostranci zaczeli niszczyć barierki, rzucać kamieniami, butelkami, petardami. Policja użyła gazu łzawiącego. Jeden policjant i jeden uczestnik manifestacji zostali ranni.

Szymon Martys

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.