Szczecin: Manifestacja stoczniowców

[2004-04-06 20:55:15]

Blisko 10 tysięcy ludzi wzieło udział w proteście który odbył się dzisiaj w Szczecinie. Wzieli w nim udział pracownicy Stoczni Szczecińskiej, a także związkowcy z fabryki papieru Skolwin, elektrowni Dolna Odra, Zakładów Chemicznych Police. Demonstrowali również pracownicy służby zdrowia, marynarze, portowcy. Pojawiły się delegacje Jedynki Wrocławskiej, PKS Kozienice, stoczniowcy z Gdyni i Gdańska.

Manifestujący skandowali hasła przeciwko rządom SLD, np. "Co za cholera wybrała Millera?". Na czele pochodu nieśli metalową klatkę, w której zawieszono portrety premiera, wicepremiera Jerzego Hausnera, wiceministra Jacka Piechoty i wojewody zachodniopomorskiego Stanisława Wziątka. Część demonstrantów miała także na sobie więzienne pasiaki z napisami "SLD".

W petycji do premiera Leszka Millera, którą manifestanci złożyli w Urzędzie Wojewódzkim, domagali się m.in. uznania przemysłu stoczniowego za strategiczny w polskiej gospodarce, renegocjacji umowy akcesyjnej z Unią Europejską w części dotyczącej gospodarki morskiej oraz wstrzymania procesów prywatyzacji sektora energetycznego i dofinansowania przewozów regionalnych PKP.

Podczas protestu doszło do zamieszek. Pod budynkiem Urzędu Wojewódzkiego demostranci zaczeli niszczyć barierki, rzucać kamieniami, butelkami, petardami. Policja użyła gazu łzawiącego. Jeden policjant i jeden uczestnik manifestacji zostali ranni.

Szymon Martys

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.