Szczecin: Manifestacja stoczniowców

[2004-04-06 20:55:15]

Blisko 10 tysięcy ludzi wzieło udział w proteście który odbył się dzisiaj w Szczecinie. Wzieli w nim udział pracownicy Stoczni Szczecińskiej, a także związkowcy z fabryki papieru Skolwin, elektrowni Dolna Odra, Zakładów Chemicznych Police. Demonstrowali również pracownicy służby zdrowia, marynarze, portowcy. Pojawiły się delegacje Jedynki Wrocławskiej, PKS Kozienice, stoczniowcy z Gdyni i Gdańska.

Manifestujący skandowali hasła przeciwko rządom SLD, np. "Co za cholera wybrała Millera?". Na czele pochodu nieśli metalową klatkę, w której zawieszono portrety premiera, wicepremiera Jerzego Hausnera, wiceministra Jacka Piechoty i wojewody zachodniopomorskiego Stanisława Wziątka. Część demonstrantów miała także na sobie więzienne pasiaki z napisami "SLD".

W petycji do premiera Leszka Millera, którą manifestanci złożyli w Urzędzie Wojewódzkim, domagali się m.in. uznania przemysłu stoczniowego za strategiczny w polskiej gospodarce, renegocjacji umowy akcesyjnej z Unią Europejską w części dotyczącej gospodarki morskiej oraz wstrzymania procesów prywatyzacji sektora energetycznego i dofinansowania przewozów regionalnych PKP.

Podczas protestu doszło do zamieszek. Pod budynkiem Urzędu Wojewódzkiego demostranci zaczeli niszczyć barierki, rzucać kamieniami, butelkami, petardami. Policja użyła gazu łzawiącego. Jeden policjant i jeden uczestnik manifestacji zostali ranni.

Szymon Martys

Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

9 grudnia:

1842 - W Moskwie urodził się Piotr Kropotkin, rosyjski uczony i rewolucjonista, z racji arystokratycznego pochodzenia i znaczenia dla ruchu anarchistycznego przełomu wieków, zwany anarchistycznym księciem.

1895 - W Gallarta w Kraju Basków urodziła się Dolores Ibárruri (zwana La Pasionaria), współorganizatorka, długoletni pierwszy sekretarz a następnie przewodnicząca Komunistycznej Partii Hiszpanii, członkini parlamentu. Znana ze słynnego okrzyku "No pasarán!"

1910 - Urodziła się Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

1922 - Gabriel Narutowicz wystawiony przez PSL "Wyzwolenie" został wybrany pierwszym prezydentem Polski. W decydującym głosowaniu uzyskał poparcie całej lewicy sejmowej.

1927 - Norbert Barlicki podczas obrad Rady Naczelnej PPS zgłosił wniosek o przejście do opozycji wobec sanacji.

1937 - W Warszawie zmarł Andrzej Strug (wł. Tadeusz Gałecki) wybitny pisarz i publicysta; wolnumularz, działacz PPS, uczestnik rewolucji 1905 roku, więziony przez carat, zesłaniec syberyjski.

1939 - Zmarł Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1947 - Holenderscy żołnierze dokonali masakry 431 mieszkańców wsi Rawagede w indonezyjskiej prowincji Jawa Zachodnia.

1948 - Założono Zakłady Wytwórcze Lamp Elektrycznych im. Róży Luksemburg w Warszawie.

1952 - Utrzymujący się od 5 do 9 grudnia tzw. wielki smog londyński przyczynił się do śmierci ok. 12 tys. osób.

1969 - Szwecja: Rozpoczął się Wielki Strajk w kopalniach spółki LKAB.

1987 - Na Zachodnim Brzegu Jordanu i w Strefie Gazy rozpoczęła się pierwsza Intifada.

2005 - Ponad 80 tys. osób przemaszerowało ulicami Dublina w proteście przeciwko polityce kadrowej korporacji Irish Ferries.

2007 - W Warszawie odbył się pierwszy w Polsce ślub humanistyczny.

2012 - Pod wpływem protestów społecznych w Egipcie prezydent M. Mursi anulował dekrety rozszerzające jego władzę.