Sondaż: SdPl - 6%, SLD poza Sejmem

[2004-04-07 01:21:09]

Gdyby wybory parlamentarne odbyły się w ubiegły weekend, rządząca koalicja SLD i Unii Pracy powtórzyłaby rezultat AWS i UW z ostatnich wyborów i znalazłaby się poza Sejmem. Według sondażu przeprowadzonego przez Pracownię Badań Społecznych i opublikowanego w dzisiejszym wydaniu "Rzeczpospolitej", SLD-UP uzyskałyby 7 proc. głosów czyli o 3 punkty procentowe mniej niż przed miesiącem i o 1 punkt mniej od progu, jaki w ordynacji wyborczej przewidziano dla koalicji partii politycznych.

Nowa formacja Marka Borowskiego, Socjaldemokracja Polska, przekroczyłaby próg wyborczy tylko nieznacznie, zdobywając zaledwie 6-proc. poparcie. Przypomnijmy, że taki wynik byłby znacznie niższy od sięgających 19 proc. notowań, które SdPl uzyskiwała tuż po powstaniu w końcu marca br. SdPl miałaby jednak w nowym Sejmie 33 posłów, tj. dokładnie tyle, ile w chwili obecnej.

Sondaż PBS jest kolejnym sygnałem, że pewnym zwycięzcą wyborów parlamentarnych zostałaby Samoobrona Andrzeja Leppera, która poprawiła wynik względem poprzedniego miesiąca o 5 punktów i mogłaby liczyć na 29 proc. głosów. Kolejne miejsca zajęły Platforma Obywatelska z 22-proc. poparciem (o 4 punkty mniej niż miesiąc temu), PiS (10 proc.), LPR (9 proc.) i PSL (5 proc.).

Rozkład mandatów w Sejmie wyglądałby następująco:
- Samoobrona: 163,
- PO: 126,
- PiS: 56,
- LPR: 52,
- SdPl: 33,
- PSL: 30.

Sondaż przeprowadzono 3 i 4 kwietnia na 1044-osobowej reprezentatywnej próbie dorosłych Polaków.

Krzysztof Kobrzak

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.