Sondaż: SdPl - 6%, SLD poza Sejmem

[2004-04-07 01:21:09]

Gdyby wybory parlamentarne odbyły się w ubiegły weekend, rządząca koalicja SLD i Unii Pracy powtórzyłaby rezultat AWS i UW z ostatnich wyborów i znalazłaby się poza Sejmem. Według sondażu przeprowadzonego przez Pracownię Badań Społecznych i opublikowanego w dzisiejszym wydaniu "Rzeczpospolitej", SLD-UP uzyskałyby 7 proc. głosów czyli o 3 punkty procentowe mniej niż przed miesiącem i o 1 punkt mniej od progu, jaki w ordynacji wyborczej przewidziano dla koalicji partii politycznych.

Nowa formacja Marka Borowskiego, Socjaldemokracja Polska, przekroczyłaby próg wyborczy tylko nieznacznie, zdobywając zaledwie 6-proc. poparcie. Przypomnijmy, że taki wynik byłby znacznie niższy od sięgających 19 proc. notowań, które SdPl uzyskiwała tuż po powstaniu w końcu marca br. SdPl miałaby jednak w nowym Sejmie 33 posłów, tj. dokładnie tyle, ile w chwili obecnej.

Sondaż PBS jest kolejnym sygnałem, że pewnym zwycięzcą wyborów parlamentarnych zostałaby Samoobrona Andrzeja Leppera, która poprawiła wynik względem poprzedniego miesiąca o 5 punktów i mogłaby liczyć na 29 proc. głosów. Kolejne miejsca zajęły Platforma Obywatelska z 22-proc. poparciem (o 4 punkty mniej niż miesiąc temu), PiS (10 proc.), LPR (9 proc.) i PSL (5 proc.).

Rozkład mandatów w Sejmie wyglądałby następująco:
- Samoobrona: 163,
- PO: 126,
- PiS: 56,
- LPR: 52,
- SdPl: 33,
- PSL: 30.

Sondaż przeprowadzono 3 i 4 kwietnia na 1044-osobowej reprezentatywnej próbie dorosłych Polaków.

Krzysztof Kobrzak

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

22 stycznia:

1858 - Urodziła się Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln ogłosił proklamację emancypacyjną (obowiązującą od 1 stycznia 1863); oznaczała ona przyznanie wolności niewolnikom na obszarze podległym Konfederatom.

1863 - Wybuchło powstanie styczniowe, będące bezpośrednim impulsem powstania I Międzynarodówki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzyło ogień do pokojowej demonstracji robotników. Zginęło ok. 1000 osób.

1911 - W Wiedniu urodził się Bruno Kreisky, działacz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodził się Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

1937 - Urodził się Edén Pastora, nikaraguański polityk, jeden z przywódców sandinistów, zwany Comandante Cero.

1957 - Urodził się Francis Wheen, znany brytyjski dziennikarz i pisarz. Autor m.in. "Jak brednie podbiły świat" i cenionej biografii Marksa.

1961 - Bojownicy z portugalsko-hiszpańskiego Iberyjskiego Rewolucyjnego Dyrektoriatu Wyzwolenia uprowadzili portugalski liniowiec „Santa Maria” z 350 członkami załogi i 586 pasażerami. Po 12 dniach uzyskali azyl polityczny w Brazylii.

1973 - Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych wydał wyrok w sprawie Roe v. Wade obalający antyaborcyjne prawo stanu Teksas, co dotyczy też pozostałych stanów.

1993 - W Tokio zmarł Abe Kōbō, japoński pisarz; w latach 1951-62 członek Japońskiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysiężenie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.