Sondaż: SdPl - 6%, SLD poza Sejmem

[2004-04-07 01:21:09]

Gdyby wybory parlamentarne odbyły się w ubiegły weekend, rządząca koalicja SLD i Unii Pracy powtórzyłaby rezultat AWS i UW z ostatnich wyborów i znalazłaby się poza Sejmem. Według sondażu przeprowadzonego przez Pracownię Badań Społecznych i opublikowanego w dzisiejszym wydaniu "Rzeczpospolitej", SLD-UP uzyskałyby 7 proc. głosów czyli o 3 punkty procentowe mniej niż przed miesiącem i o 1 punkt mniej od progu, jaki w ordynacji wyborczej przewidziano dla koalicji partii politycznych.

Nowa formacja Marka Borowskiego, Socjaldemokracja Polska, przekroczyłaby próg wyborczy tylko nieznacznie, zdobywając zaledwie 6-proc. poparcie. Przypomnijmy, że taki wynik byłby znacznie niższy od sięgających 19 proc. notowań, które SdPl uzyskiwała tuż po powstaniu w końcu marca br. SdPl miałaby jednak w nowym Sejmie 33 posłów, tj. dokładnie tyle, ile w chwili obecnej.

Sondaż PBS jest kolejnym sygnałem, że pewnym zwycięzcą wyborów parlamentarnych zostałaby Samoobrona Andrzeja Leppera, która poprawiła wynik względem poprzedniego miesiąca o 5 punktów i mogłaby liczyć na 29 proc. głosów. Kolejne miejsca zajęły Platforma Obywatelska z 22-proc. poparciem (o 4 punkty mniej niż miesiąc temu), PiS (10 proc.), LPR (9 proc.) i PSL (5 proc.).

Rozkład mandatów w Sejmie wyglądałby następująco:
- Samoobrona: 163,
- PO: 126,
- PiS: 56,
- LPR: 52,
- SdPl: 33,
- PSL: 30.

Sondaż przeprowadzono 3 i 4 kwietnia na 1044-osobowej reprezentatywnej próbie dorosłych Polaków.

Krzysztof Kobrzak

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

12 sierpnia:

1827 - Zmarł William Blake, angielski pisarz, malarz i rysownik. Potępiał rodzący się kapitalizm.

1898 - USA anektowały Republikę Hawajską.

1941 - Prezydium radzieckiej Rady Najwyższej wydało dekret o amnestii dla obywateli polskich więzionych w ZSRR.

1976 - Liban: Chrześcijańskie milicje zdobyły i zniszczyły obóz dla uchodźców Tal al-Zaatar w Bejrucie.