Sondaż: SdPl - 6%, SLD poza Sejmem

[2004-04-07 01:21:09]

Gdyby wybory parlamentarne odbyły się w ubiegły weekend, rządząca koalicja SLD i Unii Pracy powtórzyłaby rezultat AWS i UW z ostatnich wyborów i znalazłaby się poza Sejmem. Według sondażu przeprowadzonego przez Pracownię Badań Społecznych i opublikowanego w dzisiejszym wydaniu "Rzeczpospolitej", SLD-UP uzyskałyby 7 proc. głosów czyli o 3 punkty procentowe mniej niż przed miesiącem i o 1 punkt mniej od progu, jaki w ordynacji wyborczej przewidziano dla koalicji partii politycznych.

Nowa formacja Marka Borowskiego, Socjaldemokracja Polska, przekroczyłaby próg wyborczy tylko nieznacznie, zdobywając zaledwie 6-proc. poparcie. Przypomnijmy, że taki wynik byłby znacznie niższy od sięgających 19 proc. notowań, które SdPl uzyskiwała tuż po powstaniu w końcu marca br. SdPl miałaby jednak w nowym Sejmie 33 posłów, tj. dokładnie tyle, ile w chwili obecnej.

Sondaż PBS jest kolejnym sygnałem, że pewnym zwycięzcą wyborów parlamentarnych zostałaby Samoobrona Andrzeja Leppera, która poprawiła wynik względem poprzedniego miesiąca o 5 punktów i mogłaby liczyć na 29 proc. głosów. Kolejne miejsca zajęły Platforma Obywatelska z 22-proc. poparciem (o 4 punkty mniej niż miesiąc temu), PiS (10 proc.), LPR (9 proc.) i PSL (5 proc.).

Rozkład mandatów w Sejmie wyglądałby następująco:
- Samoobrona: 163,
- PO: 126,
- PiS: 56,
- LPR: 52,
- SdPl: 33,
- PSL: 30.

Sondaż przeprowadzono 3 i 4 kwietnia na 1044-osobowej reprezentatywnej próbie dorosłych Polaków.

Krzysztof Kobrzak

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.