Kukliński w Alei Zasłużonych

[2004-04-08 00:26:23]

W środę o godzinie 12 wylądował na warszawskim Okęciu samolot transportujący urnę z prochami pułkownika Ryszarda Kuklińskiego.

Pułkownik Ryszard Kukliński zmarł 11 lutego na Florydzie, mając 74 lata. Jako oficer Sztabu Generalnego Wojska Polskiego, a także oficer łącznikowy przy Armii Radzieckiej nawiązał w 1971 roku współpracę z amerykańskim wywiadem. W ciągu kilkunastu lat przekazał CIA wiele cennych materiałów, m.in. uprzedził o planach wprowadzenia stanu wojennego. Za swą działalność szpiegowską został skazany na karę śmierci, która uchylono dopiero w 1997 roku.

Prochy Kuklińskiego przywiózł na prośbę rodziny jego pełnomocnik w Polsce, Józef Szaniawski. Podczas krótkiej uroczystości na lotnisku podkreślał wielkie zasługi pułkownika dla ojczyzny i stwierdził nawet, że jego informacje pozwoliły uniknąć wybuchu trzeciej wojny światowej. Do kraju przyleciała również urna z prochami Waldemara Kuklińskiego, syna pułkownika, który zginął w niewyjaśnionych okolicznościach w 1994 roku.

Kukliński ma zostać pochowany na warszawskim Cmentarzu Wojskowym na Powązkach w Alei Zasłużonych.

Konrad Barcewicz

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.