Iran: Rosja pomoże uruchomić reaktor nuklearny

[2010-08-13 21:09:19]

Po wielu latach zwłoki w przyszłym tygodniu w reaktorze nuklearnym w Bushehr zostaną zainstalowane rdzenie z uranem, a po jakimś czasie elektrownia o mocy tysiąca megawat rozpocznie pracę. Rosyjscy i irańscy specjaliści zaczną ładować rdzenie z uranem 21 sierpnia i proces ten potrwa dwa do trzech tygodni. Będzie to nieodwracalny krok w kierunku uczynienia elektrowni w Busherhr instalacją energii nuklearnej, powiedział Siergiej Nowikow, rzecznik prasowy państwowej rosyjskiej korporacji atomowej.

Jak przypomina guardian.co.uk, w marcu amerykańska sekretarka stanu Hillary Clinton podczas wizyty w Moskwie skrytykowała plany uruchomienia elektrowni w Bashehr, opisując je jako przedwczesne, wziąwszy pod uwagę podejrzenia dotyczące pokojowego charakteru programu nuklearnego realizowanego przez Teheran.

W czerwcu Rada Bezpieczeństwa ONZ zatwierdziła czwartą rundę sankcji przeciwko Iranowi, związaną z programem nuklearnym realizowanym przez ten kraj. Obejmuje ona ściślejszą kontrolę finansową i rozszerzone embargo na broń, a także zakaz posiadania aktywów niemal czterdziestu firm i ograniczenia podróży dla osób.

Pomimo zastrzeżeń USA eksperci nuklearni twierdzą, że Bushehr nie zawiera „wrażliwej technologii” i dlatego też nie figuruje w żadnej rezolucji Rady Bezpieczeństwa ONZ. Co więcej, elektrownia ta nie jest też powiązana z programem wzbogacania uranu, stanowiącym potencjalne zagrożenie zbrojeniowe. Udział Rosji w uruchomieniu Bushehr poniekąd stanowi też gwarancję bezpieczeństwa. Moskwa zwraca uwagę, że projekt pozostaje pod ścisłym nadzorem Międzynarodowej Agencji Energii Atomowej, organu kontrolnego ONZ. Iran zobowiązał się także do odsyłania całego zużytego paliwa na bazie uranu z powrotem do Rosji w celu ponownego przetworzenia. Wyklucza to możliwość jego użycia do produkcji broni nuklearnej.

Budowa tej pierwszej elektrowni jądrowej w Iranie rozpoczęta została w 1975 roku przez kilka niemieckich firm. Po wprowadzeniu embarga przez ONZ po rewolucji islamskiej w 1979 roku i okupacji ambasady USA w Teheranie, firmy te wycofały się z terytorium kraju. Piętnaście lat temu projekt wznowiła Rosja. Powolne tempo prac wynikało z tego, że Moskwa używała tego przedsięwzięcia jako karty przetargowej w relacjach z Teheranem, który nie miał żadnych innych potencjalnych partnerów do realizacji projektu.

Jarosław Klebaniuk

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.