Surinam: Dési Bouterse zaprzysiężony na prezydenta

[2010-08-15 11:57:48]

12 sierpnia w stolicy Surinamu, Paramaribo, na funkcję prezydenta został zaprzysiężony Dési Bouterse, którego 19 lipca wybrał na to stanowisko parlament - Zgromadzenie Narodowe (De Nationale Assemblée).

Poparcia udzieliły mu koalicje Mega Kombinacja (Megacombinatie), w której główną rolę odgrywa kierowana przez niego lewicowa Partia Narodowo-Demokratyczna (Nationale Democratische Partij) i Kombinacja-A (A Combinatie) oraz Ludowy Sojusz na rzecz Postępu (Volksalliantie Voor Vooruitgang).

Uroczyście obiecuje, że służba i poświęcenie będzie podstawą mojej pracy - powiedział Bouterse podczas ceremonii przekazywaniu mu władzy przez ustępującego prezydenta Ronalda Venetiaana. Opozycja to nie nasi wrogowie. Uważamy ich za partnerów z którymi chcemy realizować wspólnie polityczne cele - dodał. Nowy prezydent Surinamu obiecał także walkę z korupcją oraz zacieśnienie współpracy gospodarczej z Brazylią i Chinami.

Na uroczystości zaprzysiężenia nie było głów innych państw. Początkowo, jak informowały władze Surinamu, swoją obecność zapowiedział prezydent Wenezueli Hugo Chávez, jednak w jego imieniu w ceremonii wziął udział minister spraw zagranicznych Nicolás Maduro.

Bouterse dokonał dwóch zamachów stanów w 1980 i w 1990 roku i był faktycznym dyktatorem Surinamu w latach 1980-1988 oraz 1990-1991. W kraju postawiono mu zarzuty wydania rozkazu dokonania zabójstwa 15 przeciwników politycznych w 1982 roku (tzw. "morderstwa grudniowe"). W 1997 holenderski rząd wydał międzynarodowy nakaz aresztowania wobec Bouterse, oskarżając go o przemyt ponad 2 ton kokainy do Holandii w latach 1989-1997. Surinam odmówił jednak jego ekstradycji. W 1999 holenderski sąd skazał go zaocznie na karę 11 lat pozbawienia wolności za przemyt narkotyków.

Szymon Martys

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

13 listopada:

1887 - Burzliwe demonstracje bezrobotnych i krwawe starcia z policją na Trafalgar Sq. w Londynie.

1904 - W Warszawie na placu Grzybowskim doszło do starcia między robotnikami, a carską policją usiłującą zdobyć sztandar PPS, niesiony w czasie demonstracji przez S. Okrzeję.

1918 - PPS zorganizowała w Warszawie wielką demonstrację przeciwko rządom Rady Regencyjnej.

1945 - We Francji gen. de Gaulle utworzył rząd w którym znalazło się po pięciu komunistów (PCF), socjalistów (SFIO) i postępowych katolików (MRP).

2016 - Igor Dodon (PSRM) wygrał w II turze wybory prezydenckie w Mołdawii.