Surinam: Dési Bouterse zaprzysiężony na prezydenta

[2010-08-15 11:57:48]

12 sierpnia w stolicy Surinamu, Paramaribo, na funkcję prezydenta został zaprzysiężony Dési Bouterse, którego 19 lipca wybrał na to stanowisko parlament - Zgromadzenie Narodowe (De Nationale Assemblée).

Poparcia udzieliły mu koalicje Mega Kombinacja (Megacombinatie), w której główną rolę odgrywa kierowana przez niego lewicowa Partia Narodowo-Demokratyczna (Nationale Democratische Partij) i Kombinacja-A (A Combinatie) oraz Ludowy Sojusz na rzecz Postępu (Volksalliantie Voor Vooruitgang).

Uroczyście obiecuje, że służba i poświęcenie będzie podstawą mojej pracy - powiedział Bouterse podczas ceremonii przekazywaniu mu władzy przez ustępującego prezydenta Ronalda Venetiaana. Opozycja to nie nasi wrogowie. Uważamy ich za partnerów z którymi chcemy realizować wspólnie polityczne cele - dodał. Nowy prezydent Surinamu obiecał także walkę z korupcją oraz zacieśnienie współpracy gospodarczej z Brazylią i Chinami.

Na uroczystości zaprzysiężenia nie było głów innych państw. Początkowo, jak informowały władze Surinamu, swoją obecność zapowiedział prezydent Wenezueli Hugo Chávez, jednak w jego imieniu w ceremonii wziął udział minister spraw zagranicznych Nicolás Maduro.

Bouterse dokonał dwóch zamachów stanów w 1980 i w 1990 roku i był faktycznym dyktatorem Surinamu w latach 1980-1988 oraz 1990-1991. W kraju postawiono mu zarzuty wydania rozkazu dokonania zabójstwa 15 przeciwników politycznych w 1982 roku (tzw. "morderstwa grudniowe"). W 1997 holenderski rząd wydał międzynarodowy nakaz aresztowania wobec Bouterse, oskarżając go o przemyt ponad 2 ton kokainy do Holandii w latach 1989-1997. Surinam odmówił jednak jego ekstradycji. W 1999 holenderski sąd skazał go zaocznie na karę 11 lat pozbawienia wolności za przemyt narkotyków.

Szymon Martys

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.