Francja: LO potwierdza informację o śmierci Roberta Barcii

[2010-09-16 18:29:37]

16 września pismo "Marianne" (a za nim m.in. "Le Monde" i "Le Parisien") napisało o śmierci historycznego przywódcy trockistowskiej partii Walka Robotnicza (Lutte Ouvrière) Roberta Barcii, znanego jako Hardy. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że lider LO zmarł w lipcu 2009 roku, a jego organizacja nigdy publicznie o tym nie poinformowała.

Odnosząc się do informacji gazety, zdaniem której takie działania to przejaw sekciarstwa i kultu jednostki, obecna rzeczniczka LO Natalie Arthaud w wywiadzie dla JDD.fr stwierdziła, że nie jest prawdą, że partia chciała ukryć informacje o śmierci Barcii, ale on sam życzył sobie aby o tym nie mówić. Do było nasze prawo i nasz obowiązek aby uszanować jego ostatnią wolę. Wszyscy towarzysze o tym wiedzieli - stwierdziła.

Barcia rozpoczął swoją działalność podczas II Wojny Światowej w niewielkiej trockistowskiej organizacji Unia Komunistyczna (Union Communiste) na której czele stał rumuński komunista David Korner. W 1956 roku, po inwazji Związku Radzieckiego na Węgry, bierze on udział w tworzeniu pisma "Voix Ouvrière". Od 1968 roku stał na czele organizacji Walka Robotnicza.

Szymon Martys

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.