Francja: LO potwierdza informację o śmierci Roberta Barcii

[2010-09-16 18:29:37]

16 września pismo "Marianne" (a za nim m.in. "Le Monde" i "Le Parisien") napisało o śmierci historycznego przywódcy trockistowskiej partii Walka Robotnicza (Lutte Ouvrière) Roberta Barcii, znanego jako Hardy. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że lider LO zmarł w lipcu 2009 roku, a jego organizacja nigdy publicznie o tym nie poinformowała.

Odnosząc się do informacji gazety, zdaniem której takie działania to przejaw sekciarstwa i kultu jednostki, obecna rzeczniczka LO Natalie Arthaud w wywiadzie dla JDD.fr stwierdziła, że nie jest prawdą, że partia chciała ukryć informacje o śmierci Barcii, ale on sam życzył sobie aby o tym nie mówić. Do było nasze prawo i nasz obowiązek aby uszanować jego ostatnią wolę. Wszyscy towarzysze o tym wiedzieli - stwierdziła.

Barcia rozpoczął swoją działalność podczas II Wojny Światowej w niewielkiej trockistowskiej organizacji Unia Komunistyczna (Union Communiste) na której czele stał rumuński komunista David Korner. W 1956 roku, po inwazji Związku Radzieckiego na Węgry, bierze on udział w tworzeniu pisma "Voix Ouvrière". Od 1968 roku stał na czele organizacji Walka Robotnicza.

Szymon Martys

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

23 marca:

1794 - Tadeusz Kościuszko przybył do Krakowa.

1900 - We Frankfurcie nad Menem urodził się Erich Fromm, niemiecki filozof, socjolog, psycholog i psychoanalityk.

1927 - Polskie władze zelegalizowały partię Białoruska Włościańsko-Robotnicza Hromada.

1936 - W Krakowie odbył się solidarnościowy strajk protestacyjny przeciw brutalnej akcji policji w fabryce "Semperit"; doszło do starcia 20-tysięcznej demonstracji z policją; 10 osób zabitych.

1987 - Willy Brandt ustąpił z funkcji przewodniczącego Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD).