Faludża: Kolejne ofiary cywilne

[2010-09-16 21:00:38]

Ośmioro cywilów, w tym dwie kobiety i dwoje dzieci zostało zabitych w czasie akcji przeprowadzonej przez amerykańskich żołnierzy we współpracy z iracką armią w mieście Faludża. Oddział zaatakował w dzielnicy Dżubail w środę 15 września, o drugiej w nocy. Szef irackiej policji w mieście potwierdził śmierć ośmiora cywilów i dodał, że jeden z mężczyzn był emerytem, byłym wojskowym. Cztery z ciał, z niewiadomych przyczyn zabrali żołnierze amerykańscy.

Rzecznik armii USA potwierdził, że doszło do rajdu w Faludży podczas którego doszło do "wypadku". Zapewnił, że przeprowadzone zostanie dochodzenie i odmówił dalszych wyjaśnień.

Dwa tygodnie temu, armia USA ogłosiła, że wycofała z Iraku wszystkie oddziały bojowe. Wygląda więc na to, że ataku w Faludży dokonały oddziały nie-bojowe. Według umowy z rządem irackim, zamiast oddziałów bojowych armii, będą w Iraku stacjonować tysiące "cywilnych" pracowników firm ochroniarskich, pracujących dla armii USA. Firmy te, które w rzeczywistości pełnią rolę prywatnych armii, nie są jednak traktowane jak armie przez prawo międzynarodowe i ich pracownicy nie podlegają wielu przepisom prawa międzynarodowego, którym podlega regularna armia.

"Ochroniarze" ci, dzięki umowie z rządem Iraku, cieszą się immunitetem i nie mogą zostać ani aresztowani przez iracką policję ani pociągnięci do odpowiedzialności karnej na terytorium Iraku. Iracka armia, która jest szkolona i finansowana przez USA, jest niemal dosłownie dowodzona przez USA. Liczy ona 250 tysięcy żołnierzy.

Bartłomiej Zindulski

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

26 czerwca:

1870 - Zmarł Armand Barbès, rewolucjonista francuski; 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1891 - Powstała najstarsza argentyńska partia polityczna Radykalna Unia Obywatelska (UCR). W swojej ideologii łączy elementy radykalizmu, socjalliberalizmu,socjaldemokracji i centryzmu. Należy do Międzynarodówki Socjalistycznej.

1944 - RPPS, wchodzaca w skład CKL, przyjęła nazwę PPS-Lewica.

1945 - W San Francisco została podpisana Karta Narodów Zjednoczonych.

1968 - W Czechosłowacji zniesiono cenzurę.

1974 - Sejm przyjął nowy Kodeks pracy.

1981 - Na konferencji Organizacja Jedności Afrykańskiej w Nairobi uchwalono Afrykańską Kartę Praw Człowieka i Ludów.

1991 - W Mławie wybuchły antyromskie zamieszki.