Faludża: Kolejne ofiary cywilne

[2010-09-16 21:00:38]

Ośmioro cywilów, w tym dwie kobiety i dwoje dzieci zostało zabitych w czasie akcji przeprowadzonej przez amerykańskich żołnierzy we współpracy z iracką armią w mieście Faludża. Oddział zaatakował w dzielnicy Dżubail w środę 15 września, o drugiej w nocy. Szef irackiej policji w mieście potwierdził śmierć ośmiora cywilów i dodał, że jeden z mężczyzn był emerytem, byłym wojskowym. Cztery z ciał, z niewiadomych przyczyn zabrali żołnierze amerykańscy.

Rzecznik armii USA potwierdził, że doszło do rajdu w Faludży podczas którego doszło do "wypadku". Zapewnił, że przeprowadzone zostanie dochodzenie i odmówił dalszych wyjaśnień.

Dwa tygodnie temu, armia USA ogłosiła, że wycofała z Iraku wszystkie oddziały bojowe. Wygląda więc na to, że ataku w Faludży dokonały oddziały nie-bojowe. Według umowy z rządem irackim, zamiast oddziałów bojowych armii, będą w Iraku stacjonować tysiące "cywilnych" pracowników firm ochroniarskich, pracujących dla armii USA. Firmy te, które w rzeczywistości pełnią rolę prywatnych armii, nie są jednak traktowane jak armie przez prawo międzynarodowe i ich pracownicy nie podlegają wielu przepisom prawa międzynarodowego, którym podlega regularna armia.

"Ochroniarze" ci, dzięki umowie z rządem Iraku, cieszą się immunitetem i nie mogą zostać ani aresztowani przez iracką policję ani pociągnięci do odpowiedzialności karnej na terytorium Iraku. Iracka armia, która jest szkolona i finansowana przez USA, jest niemal dosłownie dowodzona przez USA. Liczy ona 250 tysięcy żołnierzy.

Bartłomiej Zindulski

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.