Pakistan: Spalono cysterny należące do NATO

[2010-10-01 13:14:30]

Nieznani bojownicy zniszczyli w południowym Pakistanie co najmniej 27 cystern przewożących paliwo do oddziałów NATO w Afganistanie. Poprzednio zdarzały się już podobne pułapki w kraju, uważanym za sprzymierzeńca USA, ale nigdy w południowej prowincji Sindh.

Nie jest jasne, czy ten akt sabotażu ma związek z atakiem powietrznym NATO 30 września, w wyniku którego zginęło trzech żołnierzy pakistańskich. Pakistan po tym incydencie zablokował drogi, którymi dostarczano zaopatrzenie do Afganistanu.

Nikt jak dotąd nie wziął odpowiedzialności za zniszczenie cystern, które miało miejsce 1 października rano w mieście Shikarpur, na północy prowincji Sindh. Szef okręgowej policji Abdul Hameed Khosa powiedział BBC, że cysterny, które zabrały swój ładunek z portu Karaczi na południu, w chwili ataku były zaparkowane na stacji benzynowej. Zgodne z relacją naocznego świadka przytaczaną przez bbc.co.uk, nie więcej niż 15 uzbrojonych w wyrzutnie rakiet i karabiny napastników najpierw otworzyło ogień, żeby wystraszyć kierowców, a gdy ci uciekli, podpalili cysterny.

Ataki na konwoje NATO w centralnym i południowym Pakistanie należą do tak dużej rzadkości, że siły bezpieczeństwa nie są używane do ochrony konwojów, jak to ma miejsce na północnym zachodzie kraju.

Jarosław Klebaniuk

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.