Łotwa: Trwają wybory parlamentarne

[2010-10-02 10:37:17]

Wybory parlamentarne, które odbywają się na Łotwie 2 października rozstrzygną, czy kraj będzie wywiązywał się ze zobowiązań wobec MFW i nie porzuci planów przyjęcia euro w 2014 roku. Sondaże pokazują, że partia opozycyjna, reprezentująca interesy rosyjskojęzycznej mniejszości ma duże poparcie, ale też sugerują, że rząd premiera Valdisa Dombrovskisa (na zdjęciu) może pozostać przy władzy.

Niezadowolenie spowodowane cięciami budżetowym i podniesieniem podatków sprawia, że prorosyjska patia Centrum Zgody (Saskaņas Centrs; Центр согласия) może po raz pierwszy od czasu odzyskania niepodległości przez Łotwę w 1990 roku wejść do parlamentu. W kampanii przedstawiała się jako socjaldemokratyczna alternatywa wobec centroprawicowej koalicji pod przywództwem Dombrovskisa.

Od 2008 Łotwa doświadcza jednej z najcięższych recesji ze wszystkich krajów Unii Europejskiej. Według oficjalnych danych bezrobocie wynosi 20 procent, a oszczędności poczynione przez rząd, jak donosi Damien McGuiness z BBC, spowodowały obniżenie pensji nawet o 50 procent. Spotkało się to z wielkim uznaniem przywódców państw i międzynarodowych instytucji. MFW i UE przeznaczyły 7,5 mld euro na program ratunkowy, co jak na tak niewielki, zamieszkiwany przez 2 miliony 230 tysięcy mieszkańców, kraj jest bardzo dużą sumą.

Jarosław Klebaniuk

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 lipca:

1867 - Portugalia: Zniesiono stosowanie kary śmierci.

1876 - Zmarł Michał Bakunin, rosyjski myśliciel, rewolucjonista. Uznawany za jednego z ojców anarchizmu, a ściślej - jego kolektywistycznej wersji.

1879 - Urodził się Léon Jouhaux, francuski działacz związkowy. Założyciel CGT-Force Ouvrierè . Współzałożyciel MOP i Międzynarodowej Konfederacji Związków Zawodowych. 1951 Pokojowa Nagroda Nobla.

1921 - Chiny: Założono Komunistyczną Partię Chin (KPCh).

1956 - Prasa radziecka opublikowała utajniony do tej pory, choć od dawna znany na Zachodzie, fragment testamentu Lenina ostrzegający przed samowładztwem Stalina.

1962 - Belgijskie kolonie Burundi i Rwanda uzyskały niepodległość.

1980 - Po podwyżkach cen żywności strajki w Lublinie i zablokowanie węzła kolejowego.

1994 - Jaser Arafat powrócił do Strefy Gazy po 27 latach spędzonych na wygnaniu.

2000 - Odbył się XXXVI Kongres PPS; przewodniczącym RN został Piotr Ikonowicz, a przewodniczącym CKW Cezary Miżejewski.