Obama oskarżony o straszenie terroryzmem

[2010-10-07 22:03:52]

Alarm terrorystyczny ogłoszony w tym tygodniu przez USA o rzekomym zagrożeniu Zachodniej Europy atakami Al-Kaidy miał podłoże polityczne i nie był oparty na wiarygodnych informacjach - stwierdzili zgodnie wysocy rangą dyplomaci pakistańscy i przedstawiciele wywiadów europejskich w wypowiedziach dla brytyjskiego dziennika "The Guardian".

Niekonkretne ostrzeżenie ze strony Amerykanów, które pomimo swojej niedookreśloności doprowadziło do wzmożenia czujności antyterrorystycznej w Wielkiej Brytanii, Francji i innych państwach, było próbą uzasadnienia eskalacji ataków z użyciem helikopterów i zdalnie sterowanych samolotów w Pakistanie. Wznieciło to pożar w kraju - powiedział Shamsul Hasan, wysoki komisarz w Wielkiej Brytanii. Zasugerował on, że administracja prezydenta USA Baracka Obamy uprawia politykę straszenia terrorem przed wyborami do kongresu, które odbędą się w listopadzie i w których Republikanie najprawdopodobniej odniosą zwycięstwo. Ma to uzasadnić słuszność wojny w Afganistanie i zwiększenia aktywności zbrojnej w tym kraju, które są bardzo niepopularne wśród amerykańskich wyborców.

Przedstawiciele europejskiego wywiadu odrzucili twierdzenia o rzekomym skoordynowanym spisku terrorystycznym wymierzonym w Wielką Brytanię, Francję i Niemcy. Jednocześnie wskazali na Biały Dom jako autora opowieści, której nie da się ułożyć w spójną całość. Ataki za pomocą samolotów bezzałogowych określili jako wyprzedzające, a nie zwalczające jakiekolwiek realne zagrożenie. Tym samym poddali w wątpliwość ich legalność i zasugerowali, że ich skutki mogą być postrzegane jako zabójstwa.

Jarosław Klebaniuk

Weekend Antykapitalizmu 2022
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115 (blisko stacji metra Ratusz)
11 czerwca (sobota) 14:30 – 12 czerwca (niedziela) 19:30
PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

29 maja:

1861 - Zmarł Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1934 - Bojówka Obozu Narodowo-Radykalnego ostrzelała w Warszawie lokal Komitetu Dzielnicowego PPS na Woli; 7 osób rannych.

1945 - Syria: Francuzi zbombardowali Damaszek.

1958 - Zmarł Juan Ramón Jiménez, poeta hiszpański, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury za rok 1956; w czasie hiszpańskiej wojny domowej popierał Republikę.

1969 - Argentyna: Rewolta Cordobazo w mieście Cordoba.

1993 - Niemcy: W Solingen w wyniku podpalenia domu dla azylantów spłonęło 5 Turczynek.

1994 - Węgierska Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne.

2010 - Szwajcaria: W Lozannie odbył się kogres założycielski Alternatywnej Lewicy.