Haga: Pozew przeciwko Izraelowi do Międzynarodowego Trybunału Karnego

[2010-10-09 15:26:53]

Tureccy prawnicy, reprezentujący rodziny ofiar ataku na okręt Mavi Marmara wnieśli pozew przeciwko Izraelowi do Międzynarodowego Trybunału Karnego.

Mavi Marmara był największym z okrętów uczestniczących w zamierzającym przełamać izraelską blokadę Strefy Gazy konwoju humanitarnym, znanym jako Flotylla Wolności. Wczesnym rankiem 31 maja br. Flotylla została zatrzymana na wodach międzynarodowych przez marynarkę izraelską. Na Mavi Marmara komandosi z jednostki Szajetet13 brutalnie złamali opór osób znajdujących się na pokładzie, zabijając ośmiu obywateli Turcji oraz jednego obywatela Stanów Zjednoczonych. Wielu z nich zginęło od strzałów w głowę z bliskiej odległości. Kolejnych kilkudziesięciu uczestników Flotylli oraz kilku żołnierzy izraelskich odniosło rany.

Tureccy prawnicy stwierdzili, że mają niezbite dowody na popełnienie przez armię izraelską zbrodni wojennych oraz dysponują opiniami renomowanych ekspertów w dziedzinie prawa międzynarodowego.

Atak na Flotyllę miał miejsce na wodach międzynarodowych, co oznacza bezpośrednie pogwałcenie wielu aspektów prawa międzynarodowego publicznego i karnego - mówi Ramazan Ariturk z Biura Prawnego Elmadag. Zbrodnie popełnione przez Izraelskie Siły Obronne należy osądzić, a jedyną zdolną do tego władzą jest Międzynarodowy Trybunał Karny - dodał.

Prawnicy podkreślają, że dla osądzenia sprawców masakry na Mavi Marmara nie ma znaczenia fakt, że Izrael i Autonomia Palestyńska nie są sygnatariuszami Statutu Rzymskiego, na mocy którego powołano Międzynarodowy Trybunał Karny. Sygnatariuszami odpowiednich postanowień są bowiem Turcja, której obywatele zginęli w ataku, oraz Komory, pod których banderą płynął Mavi Marmara.

Fakt złamania przez Izrael prawa międzynarodowego w wyniku brutalnego i nieproporcjonalnego ataku uznano w raporcie Komisji Praw Człowieka ONZ, przyjętym 30 głosami przeciwko jednemu (Stany Zjednoczone) przy 15 głosach wstrzymujących. Raport zaleca też podjęcie śledztwa w sprawie przebiegu ataku na Flotyllę Wolności. Uznaje wreszcie blokadę Strefy Gazy za nielegalną i wzywa do jej zakończenia.

Decyzję o ataku na Flotyllę Wolności podjęli 26 maja na zamkniętym spotkaniu następujący członkowie rządu izraelskiego: premier Benjamin Netanjahu, minister obrony Ehud Barak (który nadzorował operację), minister spraw zagranicznych Awigdor Lieberman, minister wywiadu i energii atomowej Dan Meridor, minister spraw strategicznych Mosze Jaalon, minister spraw wewnętrznych Eli Jiszaj i minister bez teki Benny Begin.

Paweł Michał Bartolik

Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.