Pakistan: W noworocznych atakach "dronów" zginęło 20 osób

[2011-01-01 19:15:27]

Przedstawiciele miejscowych służb bezpieczeństwa powiedzieli, że 1 stycznia cztery osoby zostały zabite w ostatnim ataku samolotów bezzałogowych ("dronów") na pojazdy w Północnym Waziristanie, plemiennym regionie Pakistanu. Wcześniej życie straciło 15 osób. Dwa "drony" wystrzeliły cztery pociski w kierunku dwóch pojazdów i domu w tym samym regionie. Jeden z rannych zmarł później w szpitalu. Niektórzy ranni są wciąż w sanie krytycznym i po przewiezieniu do szpitala walczą o życie.

Jak przypomina presstv.ir, nieusankcjonowane przez ONZ ataki z samolotów w Pakistanie nasiliły się po objęciu urzędu prezydenta USA przez Baracka Obamę. Łączna liczba ofiar w wyniku działań "dronów" w 2010 roku wyniosła 1184.

Waszyngton twierdzi, że ataki z powietrza są wymierzone w bojowników, ale mieszkańcy atakowanych okolic mówią, że najwięcej ofiar ataków jest wśród ludności cywilnej. W około dwustu nalotach "dronów" w ciągu ostatnich trzech lat zginęły tysiące cywilów.

ONZ twierdzi, że ataki samolotów bezzałogowych w Pakistanie stanowią naruszenie prawa międzynarodowego. Philip Aston, specjalny wysłannik ONZ ds. pozaprawnych zabójstw, stwierdził w raporcie z października 2010 r., że ataki te podważają reguły określone po to, by bronić prawa do życia. Jego zdaniem na każdego zabitego w ich wyniku bojownika przypada dziesięciu zabitych cywilów.

Islamabad wielokrotnie potępiał ataki jako naruszenie suwerenności Pakistanu. Wyrażał opinie, że ich skutki okazały się przeciwne do celu podawanego przez Waszyngton - wojny z terroryzmem.

Jarosław Klebaniuk

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodziła się Helen Keller, amerykańska głuchoniewidoma pisarka, pedagożka i działaczka społeczna. Była członkinią Socjalistycznej Partii Ameryki i związku zawodowego Robotników Przemysłowych Świata. Działała na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) został po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen objęła urząd premiera Danii.

2020 - Zmarł Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)