Pakistan: W noworocznych atakach "dronów" zginęło 20 osób

[2011-01-01 19:15:27]

Przedstawiciele miejscowych służb bezpieczeństwa powiedzieli, że 1 stycznia cztery osoby zostały zabite w ostatnim ataku samolotów bezzałogowych ("dronów") na pojazdy w Północnym Waziristanie, plemiennym regionie Pakistanu. Wcześniej życie straciło 15 osób. Dwa "drony" wystrzeliły cztery pociski w kierunku dwóch pojazdów i domu w tym samym regionie. Jeden z rannych zmarł później w szpitalu. Niektórzy ranni są wciąż w sanie krytycznym i po przewiezieniu do szpitala walczą o życie.

Jak przypomina presstv.ir, nieusankcjonowane przez ONZ ataki z samolotów w Pakistanie nasiliły się po objęciu urzędu prezydenta USA przez Baracka Obamę. Łączna liczba ofiar w wyniku działań "dronów" w 2010 roku wyniosła 1184.

Waszyngton twierdzi, że ataki z powietrza są wymierzone w bojowników, ale mieszkańcy atakowanych okolic mówią, że najwięcej ofiar ataków jest wśród ludności cywilnej. W około dwustu nalotach "dronów" w ciągu ostatnich trzech lat zginęły tysiące cywilów.

ONZ twierdzi, że ataki samolotów bezzałogowych w Pakistanie stanowią naruszenie prawa międzynarodowego. Philip Aston, specjalny wysłannik ONZ ds. pozaprawnych zabójstw, stwierdził w raporcie z października 2010 r., że ataki te podważają reguły określone po to, by bronić prawa do życia. Jego zdaniem na każdego zabitego w ich wyniku bojownika przypada dziesięciu zabitych cywilów.

Islamabad wielokrotnie potępiał ataki jako naruszenie suwerenności Pakistanu. Wyrażał opinie, że ich skutki okazały się przeciwne do celu podawanego przez Waszyngton - wojny z terroryzmem.

Jarosław Klebaniuk

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.