Francja: Marine Le Pen zostanie nową liderką Frontu Narodowego

[2011-01-15 10:53:38]

Francuski Front Narodowy (Front National, FN) wybierze na dorocznym kongresie Marine Le Pen na swoją nową liderkę. Zastąpi ona ojca, który ustępuję po niemal czterdziestoletnim przewodzeniu ultranacjonalistycznej partii; założył ją w 1972 roku. Jean-Marie Le Pen w wyborach prezydenckich w 2002 roku przeszedł do drugiej tury i przegrał jedynie z Jacques’iem Chirack’iem.

Rezultaty zostaną oficjalnie ogłoszone 16 stycznia, ale - jak podje bbc.co.uk - źródła partyjne powiedziały, że Marine Le Pen zapewniła sobie około dwóch trzecich głosów. 42-letnia polityczka z łatwością pokonała w głosowaniu w Tours swojego rywala Bruno Gollnischa.

Antyimigracyjny program FN sprawia, że partii tej unikają główne ugrupowania francuskiej sceny politycznej. Jednak Marine Le Pen powiedziała, że chce zerwać z ksenofobicznym, antyislamskim wizerunkiem partii i jest przekonana, że FN stanie się częścią głównego nurtu polityki.

Niedawny sondaż opinii publicznej pokazał, że w wyborach prezydenckich w 2012 roku kandydatka lub kandydat FN mógłby uzyskać trzecie miejsce.

Jarosław Klebaniuk

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

4 czerwca:

1844 - Bunt tkaczy śląskich.

1855 - W Paryżu zmarł Jan Alcyato, polski publicysta, uczestnik powstania listopadowego, członek Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, jeden z organizatorów rewolucji krakowskiej.

1912 - Massachusetts jako pierwszy amerykański stan wprowadziło płacę minimalną.

1913 - Brytyjska sufrażystka Emily Davison wpadła pod konia prowadzonego przez króla Jerzego V w trakcie gonitwy Derby. W wyniku odniesionych obrażeń zmarła 4 dni później.

1968 - Zmarł Alexandre Kojève, właśc. Aleksandr Kożewnikow, francuski filozof i polityk, którego seminarium o Heglu ukształtowało wiele wybitnych postaci, m.in.: Bataille, Breton, Lacan i Merleau-Ponty.

1971 - W Budapeszcie zmarł György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki, działacz ruchu robotniczego.

2008 - Z powodu awarii systemu chłodzenia w elektrowni jądrowej Krško (Słowenia) Komisja Europejska ogłosiła alarm atomowy.