Grecja: Lewicowiec porwany, rozebrany do naga i pobity przez policję

[2011-01-15 13:43:10]

Dimosthenis Papadatos, członek lewicowej partii Synaspismos i redaktor lewicowego portalu "Czerwony Notes" został aresztowany przez grupę 15 uzbrojonych, zamaskowanych i ubranych po cywilnemu funkcjonariuszy specjalnego oddziału "antyterrorystycznego". Papatos został porwany z ulicy podczas spaceru w ateńskiej dzielnicy Wyronas. Został dotkliwie pobity, rozebrany do naga i wtrącony do ciemnego pomieszczenia. W takich warunkach został poddany przesłuchaniu. Po kilku godzinach okazało się, że został porwany przez pomyłkę, a policjanci szukali innego działacza, którego oskarżają o przynależność do anarchistycznej organizacji, rzekomo odpowiedzialnej za zamachy terrorystyczne.

W ostatnim czasie to kolejny taki przypadek policyjnej brutalności wobec lewicy. W grudniu 2010 roku porwany został Nasos Iliopoulos, sekretarz władz krajowych młodzieżówki Synaspismos, którego policja pobiła tak ciężko, że trafił nieprzytomny do szpitala.

Sekretarz Centralnego Komitetu Politycznego Synaspismos, Dimitris Vitsas w reakcji na incydent oświadczył: Atak na czołowego członka Synaspismos pokazuje dwie rzeczy. Po pierwsze, że niektóre siły policyjne czują się zbyt silne i muszą zostać natychmiast ukarane. Po drugie, pokazuje to, że w obliczu represyjnych działań podejmowanych przez rząd, każdy obywatel znajduje się w obliczu ryzyka bycia zaatakowanym, nawet jeszcze brutalniej, w imię działań "antyterrorystycznych". Niepopularny rządowy plan i środki jakie wdrożono są manifestowane poprzez autorytaryzm i erozję wszystkich praw demokratycznych.

Na konferencji prasowej zwołanej przez Synaspismos, na którą przybyli posłowie partii, prawnicy i obrońcy praw człowieka, zadeklarowano, że partia podejmie wszelkie działania, by tym razem państwowo-policyjne represje nie przeszły bez echa.

Synaspismos powstała jako koalicja radykalnej lewicy pod koniec lat 80-tych. Po serii rozłamów skonsolidowała się w partię i obecnie jest największą organizacją lewicowej koalicji SYRIZA, powstałej w 2004 z połączenia z innymi partiami greckiej radykalnej lewicy. W Parlamencie Europejskim należy do Europejskiej Zjednoczonej Lewicy/Zielonej Lewicy Nordyckiej. Należy też do Europejskiej Partii Lewicy.

Bartłomiej Zindulski

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.