Pakistan: Spłonęło 20 cystern NATO

[2011-01-15 14:43:09]

Grupa niezidentyfikowanych osób oddała strzały z ostrej amunicji do samochodów-cystern przewożących ropę dla sił zbrojnych NATO stacjonujących w Afganistanie. Świadkowie twierdzą, że atak nastąpił późnym wieczorem 14 stycznia, gdy kierowcy ciężarówek byli wewnątrz przydrożnej restauracji w pobliżu Dera Murad Jamali w prowincji Balochistan w południowo-zachodnim Pakistanie. Nie ma informacji o ewentualnych ofiarach zajścia, ale zgodnie z relacją świadków ogień objął pobliską restaurację i sklep.

Jak donosi presstv.ir, napastnicy uciekli samochodami. Bezpośrednio po zajściu żadna organizacja nie wzięła na siebie odpowiedzialności zań. Policja przybyła na miejsce wypadków stosunkowo późno.

Władze Pakistanu twierdzą, że prawie 80 procent paliwa, części zamiennych i innych dostaw nie przeznaczonych do zabijania, kierowane jest do wojsk NATO w Afganistanie poprzez port w Karaczi w południowym Pakistanie. Konwoje lądowe są częstym celem ataków ze strony grup bojowników talibskich.

Zdarzenie miało miejsce tego samego dnia, gdy prezydent Pakistanu Asif Ali Zardari spotkał się w Waszyngtonie ze swoim amerykańskim odpowiednikiem - Barackiem Obamą. Rozmowy dotyczyły zagadnień bezpieczeństwa, współpracy w zakresie lotów skierowanych przeciwko talibom i Al-Kaidzie.

12 stycznia Dowódca Zjednoczonych Szefów Sztabów USA admirał Mike Mullen powiedział, że przewiduje eskalację przemocy i rozlewu krwi w Afganistanie w 2011 roku.

Jarosław Klebaniuk

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1923 - W Bninie urodziła się Wisława Szymborska, poetka, eseistka i krytyk literacki, tłumacz, felietonistka; członek Stowarzyszenia Pisarzy Polskich i Polskiej Akademii Umiejętności, laureatka literackiej Nagrody Nobla (1996).

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich ludności murzyńskiej w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.