Paragwaj uznał niepodległość Palestyny

[2011-01-28 18:27:24]

28 stycznia Paragwaj jako ósmy kraj Ameryki Południowej uznał wolne i niepodległe Państwo Palestyńskie w granicach sprzed 4 czerwca 1967 roku, to jest sprzed wybuchu wojny sześciodniowej.

Jak przypomina komunikat rządu Paragwaju, stosunki dyplomatyczne z Palestyną ten kraj nawiązał już w marcu 2005 roku. Jakkolwiek Palestyna nie jest członkiem ONZ, ma swego stałego przedstawiciela na sesjach tej organizacji, a do chwili obecnej Państwo Palestyńskie zostało uznane przez 108 krajów (ok. 56 proc. państw członkowskich ONZ) - czytamy w oficjalnym oświadczeniu.

Spośród państw Ameryki Południowej Państwo Palestyńskie uznały dotąd: Chile, Peru, Argentyna, Boliwia, Brazylia, Ekwador i Gujana. Urugwaj zamierza to uczynić jeszcze w tym roku.

Jarosław Klebaniuk

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1977 - Zmarła Edwarda Orłowska, właśc. Estera Mirer, działaczka komunistyczna.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.